sluiten
Home
Een appartement kopen. Waar moet je op letten?

Een appartement kopen. Waar moet je op letten?

Ben je van plan een appartement te kopen, dan is het goed om te weten dat dit net even anders is dan het kopen van een eengezinswoning.
We leggen het je graag uit.

Gedeelde eigendom

Wanneer je een appartement koopt, koop je een appartementsrecht. Je krijgt het exclusieve gebruiksrecht van jouw eigen appartement en wordt mede-eigenaar van het hele gebouw. Je bent hierdoor medeverantwoordelijk voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw zoals het dak, de lift, het trappenhuis en de tuin.

Appartementsrecht en een splitsingsakte

Een appartementsrecht ontstaat door een gebouw onder te verdelen in meerdere losse woningen. De notaris maakt een zogenoemde splitsingsakte op, waarbij een tekening hoort. Op die plattegrond worden de grenzen tussen de verschillende appartementen onderling en die van de gemeenschappelijke ruimtes duidelijk aangegeven. Bij de splitsingsakte hoort het splitsingsreglement en de statuten van de VvE. In het splitsingsreglement staan de rechten en plichten van de eigenaren. Zoals de hoogte van de bijdrage in de kosten voor de gemeenschappelijke ruimtes, het gebruik van het appartement en hoe de VvE vergadert. Soms worden gedrags- en gebruiksregels nog verder uitgewerkt in een huishoudelijk reglement.

Wat doe de VvE?

Elk gebouw dat wordt gesplitst in appartementen heeft een VvE . Bij het kopen van een appartement word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor onder andere het onderhoud van de gemeenschappelijke delen en de gezamenlijke opstalverzekering.Elke VvE is verplicht een reservefonds te hebben voor groot onderhoud, zoals het vervangen van het dak. Is het onderhoudsfonds niet groot genoeg en doet zich onverwachts een calamiteit voor? Dan kan dit tot hogere kosten leiden. Maandelijks betaal je aan de VvE servicekosten. Met deze kosten betaalt de VvE de collectieve verzekeringen en onderhoudskosten en andere voorzieningen aan het gebouw. Verkoop je je appartement in de toekomst weer, dan laat je het geld dat je al aan de VvE betaald hebt ‘achter’. Daartegenover staat dat je het opgebouwde deel van de vorige eigenaar overneemt wanneer je zijn appartement koopt.

Aandachtspunten bij koop van een appartement

Anders dan bij een eengezinswoning zijn bij een appartement regels opgesteld over het gebruik van het appartement. Zo kan in het reglement een verbod staan op bijvoorbeeld het verhuren van het appartement, het aanbrengen van een bepaald soort vloerbedekking en het houden van huisdieren. Als de meerderheid van de eigenaren het met deze regels eens is, gelden ze voor alle eigenaren. Er kunnen zelfs boetes afgesproken worden voor overtredingen.

In de splitsingsakte en het reglement vind je voor jou als koper belangrijke informatie. Lees de huidige regels daarom altijd goed door voordat je een appartement gaat kopen. Je kunt deze papieren bij de verkoper of tegen betaling bij het Kadaster opvragen.

Als eigenaar van een appartement betaal je maandelijkse servicekosten aan de VvE voor onderhoud, schoonmaak en verzekering. Vraag naar de hoogte van het bedrag.

Informeer altijd naar de financiële staat en het functioneren van de VvE en naar een eventuele betalingsachterstand van de vorige eigenaar. Een betalingsachterstand wordt met de verkoopprijs verrekend.

Vraag ook naar het onderhoudsplan en de verwachte onderhoudskosten voor de komende jaren. Het is juridisch namelijk niet mogelijk geen lid te worden van de VvE.

Maak een afspraak

Wil je meer weten over het kopen van een appartement? Wij helpen je graag.
Samen kijken we naar de financiële staat van de VvE, naar de benodigde verzekeringen en naar andere zaken die van belang zijn wanneer je een appartement gaat kopen.

Maak voor advies over je persoonlijke situatie een afspraak met een adviseur van Hypotheek Visie.