sluiten
Home Actueel
Een goede voorbereiding is het halve werk
Blog

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zoals in mijn vorige blog omschreven is het aankopen van een woning een emotioneel proces waar veel bij komt kijken. Wie een woning wil kopen kan behoorlijk wat druk voelen. In veel delen van Nederland gaan de huizen als warme broodjes over de toonbank. De snelheid waarmee gehandeld moet worden, de hoogte van het uit te brengen bod en het risico dat er uiteindelijk iemand anders met de woning vandoor gaat zijn factoren waardoor het op dit moment nóg spannender is om een woning aan te kopen. Ik ga je wat tips geven zodat je goed voorbereid de woningmarkt kunt betreden.

Laatst gewijzigd

dinsdag 1 mei 2018

Mindset

Bereid je mentaal voor op jouw huizenjacht. Een woning kopen is een grote beslissing. Stel jezelf erop in dat het stressvol kan zijn, zo word je er niet door verrast. Besef jezelf ook dat er een einde komt aan jouw zoektocht. Ga absoluut niet schikken, koop een woning die echt helemaal naar jouw zin is. Je moet er ten slotte heel wat jaartjes wonen! Alleen als je meerdere woningen van binnen ziet kun je een goed beeld krijgen van wat je wel en niet wilt. Ga dus veel woningen bekijken en neem je tijd.

Aankoopmakelaar

Veel dingen kun je zelf, maar in een krappe markt is er het risico dat je huizen misloopt. Dan kan het een voordeel zijn om iemand te hebben die er de hele dag bovenop zit. Het in de hand nemen van een aankoopmakelaar kan de kans op een woning vergroten. De makelaar heeft inzicht in de markt, weet waar je per wijk op moet letten (denk aan bijvoorbeeld bestemmingsplannen) en is op de hoogte van de plaatselijke regels. Ook is de makelaar eerder op de hoogte van verse huizen-aanwas; hij weet welke woningen op de markt gaan komen. Deze woningen verschijnen soms na een week pas op bijvoorbeeld Funda.nl. Zo kun je er dus als eerste bij zijn. Het onderhandelen met de verkopers kan lastig zijn. De makelaar onderhandelt voor jou. Hij heeft een goed beeld van wat een redelijke prijs is voor de woning die je op het oog hebt.

Financieel plan

Dat de druk hoog kan oplopen bij de zoektocht naar een woning was laatst weer duidelijk bij een klant. Bij een bezichtiging waren er tientallen andere geïnteresseerden en er werd zelfs al boven de vraagprijs geboden. Als ze zonder voorbehoud van financiering 12.000 euro boven de vraagprijs zouden bieden maakten ze ‘een aardige kans’. Het is dus erg belangrijk om vooraf informatie in te winnen bij je adviseur zodat je weet wat je mogelijkheden zijn en je snel kunt schakelen wanneer je een geschikt woning hebt gevonden.

Op onze website vind je een rekentool waarmee je snel een indicatie krijgt van hoeveel je kunt lenen. Dit is een indicatie, vaak is er meer mogelijk. Ik raad je aan om altijd als voorbereiding een oriëntatiegesprek te maken met je adviseur. Bij Hypotheek Visie is dit gesprek kosteloos en vrijblijvend. Zo ga je goed voorbereid de woningmarkt op!

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren