sluiten
Home Actueel
En, hoe staat het met de verzekeringen?
Blog

En, hoe staat het met de verzekeringen?

Daarbij bedoel ik niet de inboedel- en opstalverzekeringen, want die zijn uiteraard dik voor elkaar. Nee, ik ben benieuwd hoe de risico’s die je persoonlijk kunnen overkomen worden opgevangen. Want hoewel we allemaal hopen in volle gezondheid nog lang een goed inkomen te kunnen genieten, kennen we allemaal wel gevallen waar het anders liep.

Laatst gewijzigd

zaterdag 3 maart 2018

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt meestal, maar zeker ook niet altijd, aandacht besteed aan de risico’s van ziekte, arbeidsongeschiktheid of zelfs overlijden. Ziekte is daarbij niet het grootste probleem, want doorgaans betaalt de werkgever het eerste jaar het salaris volledig door. Maar bij langdurige ziekte die uitloopt in blijvende arbeidsongeschiktheid moet rekening worden gehouden met een forse daling van het inkomen. Kunnen dan alle woonlasten nog steeds worden opgebracht of gaat dit dan ten koste van (veel) minder levensgenot?

In welke mate dergelijke problemen kunnen worden opgevangen, hangt uiteraard ook af van het hebben van een partner, al dan niet met een eigen inkomen. En in hoeverre die partner in staat is om het eigen inkomen te vergroten. Maar vaak is het raadzaam om toch tenminste een deel van het risico te verzekeren. Bij de keuze of, en hoeveel, er verzekerd moet worden, kan je Hypotheek Visie adviseur prima helpen.

Grote kans dat hij of zij dan ook aandacht besteed aan het risico dat je onvrijwillig werkloos wordt, want die kans is op zich groter dan de kans op arbeidsongeschiktheid. Want er zijn nog maar weinig bedrijfstakken die ongevoelig zijn voor economische tegenslagen. En het bedrijf waar je werkt kan natuurlijk ook gewoon pech hebben, en hoe snel heb je dan weer een nieuwe baan?

De werkloosheidsuitkeringen zijn beperkt, zowel qua hoogte als qua uitkeringsduur. Vooral als je nog niet zo lang werkt worden de uitkeringen al snel stopgezet.

Het ergste risico is natuurlijk dat van overlijden. Dat kan door een ernstige ziekte, maar het kan ook door een ongeval worden veroorzaakt. De geldgever verlangt lang niet altijd een verzekering tegen dit overlijdensrisico, want die redeneert dat de woning dan wel verkocht kan worden. Maar als er sprake is van een achterblijvende partner en/of nog jonge kinderen is dat natuurlijk een slecht vooruitzicht. Ook hierover heeft je adviseur vast wel een mening. Zeker als de gezinsomstandigheden zijn gewijzigd, is zeer gewenst om de noodzaak van zo’n verzekering (weer) eens te bekijken.

Het zal je opgevallen zijn dat ik er bij het bovenstaande van uit ben gegaan, dat je in loondienst bent. Als dat niet het geval is, vraag ik nog even geduld. Bij een volgende gelegenheid zal ik ingaan op de specifieke situatie van zelfstandigen.

Jan Donselaar

Zelfstandig financieel productontwikkelaar

Els van Setten - Online financieel adviseur: Jan Donselaar is al 25 jaar zelfstandig financieel productontwikkelaar en heeft al heel wat nuttige verzekeringsproducten mogen ontwikkelen. Waaronder ook verzekeringen die de gevolgen van bovengenoemde risico’s kunnen opvangen.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren