sluiten
Home Actueel
Ik ga niet achter de geraniums zitten!
Blog

Ik ga niet achter de geraniums zitten!

64 jaar en zo fit als een hoentje. Ik heb het over een seniorenklant, die al jaren klant is en me iedere keer op het hart drukt nooit achter de geraniums te willen zitten. Samen met haar man probeert ze zoveel mogelijk te ondernemen. Ze werken allebei nog, wandelen graag samen en spelen bridge aan de keukentafel. Echter het huis waar die keukentafel staat – en waar hun drie kinderen opgroeiden – begon de afgelopen tijd te groot aan te voelen. En als ze dan toch ooit achter de geraniums terechtkomt, dan liever in een klein huis, wat groot genoeg is voor twee.

Laatst gewijzigd

donderdag 5 maart 2020

De regels voor senioren op een rijtje

Als je fysieke gesteldheid het toe laat, ben je eigenlijk nooit te oud om te verhuizen. Goed om te weten is dat als je 57 jaar of ouder bent geldverstrekkers wel rekening moeten houden met je pensioeninkomen. Zo verdient het stel uit het voorbeeld nu allebei nog een leuk bedrag. Over 1 á 2 jaar gaan ze met pensioen en zijn ze afhankelijk van hun pensioeninkomen. Hierdoor kunnen ze nu al minder lenen. Ook het recht op hypotheekrenteaftrek vervalt na 30 jaar, waardoor de maandlasten hoger worden als je wat ouder bent.

Verhuizen is makkelijker

Voor senioren hoeft verhuizen geen probleem te zijn. Er zijn op dit moment veel senioren die een lage hypotheek hebben en een hoge woningwaarde. Als zij hun woning zouden verkopen, houden ze een leuk bedrag over. Dit bedrag kan in een nieuw optrekje gestopt worden. Ook de regels van Nationale Hypotheek Garantie zijn versoepeld voor oudere huizenkopers.

Geldverstrekkers voeren niet alleen het standaard rekensommetje uit – waarbij wordt gerekend met aflossen op basis van een annuïteitenhypotheek – maar ze kijken verder. De geldverstrekker mag nu toetsen of je inkomen voldoende is om de werkelijke hypotheeklasten te dragen. Lees meer over de voorwaarden voor een seniorenhypotheek

Achter de geraniums zit het stel nog lang niet, maar dat kleinere huis hebben ze inmiddels ‘in the pocket’. Ook weten wat jouw mogelijkheden zijn? Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur.

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren