sluiten
Home Actueel
Kan de renteopslag omlaag?
Blog

Kan de renteopslag omlaag?

Een huis bijna vrij van hypotheek? Het kan! Zo sprak ik een ouder echtpaar, dat in de afgelopen jaren flink heeft afgelost op hun hypothecaire lening, waardoor er nog maar een mini-hypotheek op hun woning rust. Ieder jaar laten ze de hypotheek door ons nakijken, zodat we hen kunnen adviseren over eventuele besparingsmogelijkheden. Dit keer was er inderdaad een mogelijkheid tot besparen: de renteopslag kon omlaag.

Laatst gewijzigd

donderdag 3 oktober 2019

Wat is renteopslag?

De hypotheekrente die je maandelijks betaalt, bestaat uit een basisrente en een

renteopslag

(ook wel risico-opslag genoemd). De basisrente staat vast, de risico-opslag wordt bepaald door de verhouding tussen de waarde van je woning en de hoogte van je hypotheek. Als de bank meer risico loopt dat je de lening niet of niet helemaal terug kunt betalen, dan wordt de renteopslag hoger. Hoeveel opslag je daadwerkelijkbovenop de basisrente betaalt, is afhankelijk van in welke risicoklasse je valt.

Wanneer kan ik naar een lagere risicoklasse?

Het oudere stel, benoemd in de intro, kon naar een lagere risicoklasse omdat ze dusdanig op hun hypotheek hadden afgelost dat er een kleine schuld overbleef. Dit betekent dat de bank meer zekerheid heeft dat ze de volledige lening terugbetalen. De risico-opslag die ze eerder betaalden,

kon hierdoor omlaag. Is de waarde van je woning gestegen? Ook dan kan het zijn dat je in een lagere risicoklasse valt. Het risico voor de bank wordt namelijk kleiner naarmate jouw woning meer waard wordt.

Iedere bank heeft andere regels

Bij de ene geldverstrekker verwerken ze een verlaging van de renteopslag automatisch als je bijvoorbeeld aardig wat hebt afgelost. Bij een andere bank moet je zelf een verzoek indienen. Er zijn ook geldverstrekkers waarbij de renteopslag tussentijds niet verlaagd kan worden.

Maak een afspraak

met een deskundig hypotheekadviseur om te ontdekken welke regels er gelden bij jouw bank.

Keyana de Waalis Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren