sluiten
Home Actueel
Onze wegen scheiden, wat nu?
Blog

Onze wegen scheiden, wat nu?

Na een aantal jaar samenwonen in een huurhuis was het tijd voor de volgende stap. Een klant en zijn partner kochten samen een woning. Helaas zijn ze een paar jaar verder inmiddels uit elkaar. Januari staat in Nederland niet in het teken van de liefde. In deze maand zijn er meer scheidingen dan huwelijken.

Laatst gewijzigd

woensdag 9 januari 2019

Aansprakelijkheid hypotheek

Staat het huis op beide namen? Of ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan zijn beide partners hoofdelijk aansprakelijk voor het huis. Pas als het eigendom van het huis officieel is overgedragen aan een nieuwe koper of aan diegene die er blijft wonen, vervalt de aansprakelijkheid.

Ik wil in de woning blijven wonen

De partner besloot te gaan huren. De klant wilde graag in de woning blijven wonen. Er moest een nieuw verzoek bij de hypotheekverstrekker worden ingediend. De hypotheek wordt opnieuw getoetst aan de hand van het inkomen van de persoon die in het koophuis blijft wonen. De klant koopt als het ware de helft van het huis van de partner en krijgt hierdoor ook het andere deel van de hypotheek op zijn naam. Dat moet financieel natuurlijk wel verantwoord en betaalbaar zijn.

Afspraken

Naast het ‘verdelen’ van de woning is het ook belangrijk om andere financiële zaken samen te bespreken. Wat gebeurt er met een eventuele overwaarde van het huis? Hoe verdelen jullie de kosten totdat de woning verkocht is? Ben je getrouwd dan verwerk je dit in het echtscheidingsconvenant.

Een hypotheekadviseur maakt inzichtelijk waar je in jouw situatie op moet letten. Zo zie je geen financiële zaken over het hoofd!

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren