sluiten
Home Actueel
Eens of oneens met de WOZ-beschikking?
Nieuws

Eens of oneens met de WOZ-beschikking?

Huiseigenaren ontvangen jaarlijks een WOZ-beschikking waarin de waarde van hun woning wordt vermeld. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van de waarde op 1 januari van vorig jaar. Hierbij houdt men rekening met verschillende facetten: kenmerken van de woning, verkoopcijfers van soortgelijke huizen in de buurt, et cetera. Mocht je het niet eens zijn met de WOZ-beschikking, dan kun je bezwaar maken. Je kunt daarmee de belasting verlagen. Of je behoudt hem voor als je je woning wilt verkopen.

Hypotheek Visie

maandag 9 maart 2020

Zo maak je bezwaar

Op dit moment is het niet gek als de WOZ-beschikking aan de hoge kant is. De verkoopprijzen van huizen zijn namelijk flink gestegen. Het kan echter nooit kwaad om de beschikking te checken. Deze bepaalt namelijk hoeveel belasting je betaalt. Denk je dat de WOZ-beschikking van jouw woning niet klopt, dan kun je het volgende doen:

Controleer de beschikking. Dit kan op verschillende manieren. Check de aankoopprijs rond de waardepeildatum, toets jouw

WOZ-waarde

aan de hand van waarden van soortgelijke huizen (bij het WOZ-waardeloket) of vraag een taxatierapport op van een makelaar of taxateur. Je bezwaar heeft alleen kans van slagen als je goed kunt onderbouwen waarom de WOZ-beschikking niet

klopt.

Teken binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking bezwaar aan. Doe je dit later, dan wordt jouw bezwaar niet in behandeling genomen. Heb je meer tijd nodig om het bezwaar te onderbouwen? Dan kun je in die zes weken wel aangeven bezwaar te willen maken, maar meer tijd nodig te hebben.

De gemeente doet uitspraak voor het einde van het jaar. Je bezwaar wordt dan geaccepteerd of afgewezen.

Je huis verkopen

Indien je je huis wilt gaan verkopen is het beter om geen bezwaar te maken. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de verkoopprijs van je woning.

Advies

Wil je advies over wat je het beste kunt doen in jouw situatie? Neem dan

contact

op met je hypotheekadviseur.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren