Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Het jaar is bijna om. Zijn er nog zaken die je moet regelen voor het einde van het jaar? Hypotheek Visie geeft je een aantal tips zodat je financieel 2020 goed voorbereid ingaat.
Hypotheek Visie
vrijdag 6 december 2019
Check je voorlopige teruggave
Ontvang je elke maand een teruggave van de belastingdienst omdat je een hypotheek hebt? Dan krijg je in december automatisch bericht van de belastingdienst hoe hoog dit bedrag wordt in 2020. Controleer voor het einde van het jaar of je voorlopige teruggave voor 2020juist is. Je wilt namelijk zoveel mogelijk voorkomen dat je te weinig of juist teveel terugkrijgt. Voor 1 juli 2020moet je altijd je belastingaangifte insturen. De Belastingdienst gaat dan na of je te veel, te weinig of precies genoeg hebt teruggekregen. Heb je te weinig teruggekregen? Dan krijg je het restant alsnog uitgekeerd. Wanneer je teveel hebt teruggekregen, moet je dit bedrag terugbetalen aan de Belastingdienst.
Wijzigingen persoonlijke situatie
Is je persoonlijke situatie in 2019 gewijzigd? Dan kan het nodig zijn om de voorlopige teruggave te wijzigen via
Mijn Belastingdienst
. Denk bijvoorbeeld aan:
Inkomen is veranderd
Veranderde gezinssituatie
Huis gekocht
Huis verkocht
Rentepercentage van je lopende hypotheek is veranderd
Aflossing hypotheek
Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek
Wanneer je een
annuïteitenhypotheek
of een
lineaire hypotheek
hebt, dan daalt je hypotheekbedrag iedere maand vanzelf. Je betaalt daardoor minder hypotheekrente dan de maand ervoor. Pas dit bedrag dan ook aan in je voorlopige teruggave. Zo voorkom je dat je straks een bedrag moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
Kom je (nog) in aanmerking voor een toeslag?
Een toeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor je zorgverzekering, huur of kind. Of je recht hebt op een van deze toeslagen is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Met name je inkomen en vermogen spelen hierbij een rol. Als je aan de voorwaarden voldoet, dan krijg je van de Belastingdienst maandelijks een bedrag op je rekening gestort.
Check met de rekenhulp van de Belastingdienst op welke toeslagen je recht hebt en hoe hoog de bedragen zijn. Vraag de toeslag waar je recht op hebt aan bij de Belastingdienst. Ontvang je al een toeslag maar verandert er iets in je persoonlijke situatie, de hoogte van je inkomen of je vermogen? Vaak heeft dit invloed op de hoogte van je toeslag. Geef dit dan binnen 4 weken door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je later een bedrag (mét rente) moet terugbetalen of dat je juist te weinig toeslag krijgt.
Bewaar je belastingaangifte uit 2012
Had je al een hypotheek in 2012? Dan is het belangrijk om je belastingaangifte over 2012 goed te bewaren. Heb je destijds de aangifte vanaf je huidige computer gedaan en heb je het bestand niet verwijderd? Dan installeer je het aangifteprogramma 2012 opnieuw en print je een kopie. Als je het bestand niet meer hebt, dan kun je bij je belastingkantoor een kopie aanvragen.
Waarom bewaren? Overgangsrecht
Per 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek gewijzigd. Vanaf dat moment mag je voor nieuwe hypotheken alleen nog een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten als je in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek. Voor hypotheken die afgesloten zijn voor 1 januari 2013 geldt deze eis niet. Voor het hypotheekbedrag dat je al had op 31 december 2012 mag je in principe blijven kiezen uit alle mogelijke hypotheekvormen en houd je hypotheekrenteaftrek. Wil je verhuizen of je hypotheek oversluiten? Dan valt het bedrag dat je op 31 december 2012 had onder overgangsrecht. Je behoudt dan de hypotheekrente aftrek. Wordt je nieuwe hypotheek hoger? Dan moet voor het deel dat boven het oude bedrag uitkomt een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten of hierover hypotheekrenteaftrek te krijgen. Zorg dat je een kopie van de aangifte bewaart of aanvraagt als je van plan bent om te verhuizen of je hypotheek over te sluiten. Daarmee voorkom je vertraging bij het aanvragen van de nieuwe hypotheek. Bovendien verwijdert de Belastingdienst gegevens na een aantal jaren. Wacht daarom niet te lang met het opvragen.
Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.