sluiten
Home Actueel
Goed voorbereid op huizenjacht: bieden op een huis met veel geïnteresseerden
Nieuws

Goed voorbereid op huizenjacht: bieden op een huis met veel geïnteresseerden

Ben je op zoek naar een nieuw huis? In sommige delen van Nederland is inmiddels sprake van een overspannen huizenmarkt. Het woningaanbod daalt en de vraag stijgt. Heb je een huis gevonden dat bij je past? Dan is de kans groot, vooral in de Randstad, dat je niet de enige geïnteresseerde bent. Hoe pak je dat aan? Wij geven je een aantal tips.

Hypotheek Visie

dinsdag 2 maart 2021

bieden op een huis met meerdere kapers op de kust

Maximale hypotheek berekenen

Zorg dat je weet hoeveel je kunt lenen. Dan weet je hoe groot je onderhandelingsruimte is. Een eerste indicatie krijg je door op onze site je maximale hypotheek te berekenen. Wil je meer zekerheid en inzicht in je hypotheekmogelijkheden met behulp van een deskundige? Dan kun je het Hypotheekbelofterapport aanvragen. Dit rapport geeft je een snelle, betrouwbare indicatie van je hypotheekmogelijkheden. De berekening is gecheckt bij meerdere geldverstrekkers en een deskundige belt je na om het rapport en de berekening samen door te spreken. Met het Hypotheekbelofterapport kun je ook de verkoper en de verkoopmakelaar meer zekerheid bieden dat je het bedrag daadwerkelijk kunt lenen. Dat geeft je een sterke onderhandelingspositie wat zeker in de huidige huizenmarkt een groot voordeel is. Als je weet wat je mogelijkheden zijn, weet je tot hoever je kunt bieden op een huis.

Lees meer over de Hypotheekbelofte >

Breng de waarde van de woning in beeld

Voordat je een bod doet is het verstandig om je goed te laten informeren. Vraag bij het kadaster de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de omgeving op. En kijk eens goed voor welke prijs huizen in de buurt te koop staan. Je kunt eventueel een aankoopmakelaar in de hand nemen. Die is goed op de hoogte van de ontwikkelingen en kan je adviseren over het openingsbod en helpen bij de onderhandelingen.

Hypotheek en waarde van de woning

Zijn er veel geïnteresseerden en wil je het huis persé kopen? Dan wil je misschien wel meer betalen dan de vraagprijs. Houd er wel rekening mee dat je niet meer kunt lenen dan 100% van de waarde van de woning. Behalve de koopsom moet je nog ongeveer 5% aan bijkomende kosten betalen. Daarom moet je ookeigen geld inbrengen. Neem dit mee bij het bepalen van je bod. Als je meer biedt dan de taxatiewaarde, dan moet je meer eigen geld inbrengen.

Bieden zonder ontbindende voorwaarden

Je hebt je droomwoning gevonden. Maar helaas zijn er meer kapers op de kust. Je wilt het huis graag hebben maar je wilt of kunt niet meer dan de vraagprijs betalen. Je kunt afspreken dat je biedt zonder ontbindende voorwaarden, zoals onder voorbehoud van financiering of bouwtechnische keuring. Maar let op! Daar zijn wel risico’s aan verbonden. Wat als je de financiering toch niet rond krijgt? Overleg daarom altijd eerst even met je hypotheekadviseur.

Wees kritisch

Natuurlijk woon je het allerliefste op die ideale locatie. Maar is het huis dan helemaal naar wens? Is het wel groot genoeg? Heb je de tuin die je zo graag wilt? En wat betaal je eigenlijk per m2? Soms is het goed om net wat verder te kijken. In een andere wijk en naar ander type huis. Een huis tegen een lagere prijs waar nog aan geklust moet worden. Vraag je af hoe lang je in het huis wilt blijven wonen en houd daar rekening mee bij het doen van een bod.

Neem geen overhaaste beslissing

Een huis kopen is een van de grootste aankopen in je leven. Bereid je goed voor. En laat je vooral niet gek maken als er meerdere geïnteresseerden zijn. Een van onze hypotheekadviseurs kan je daar goed bij helpen. Maak een afspraak.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
Meer actueel

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren