sluiten
Home Actueel
De marktontwikkelingen op een rij
Nieuws

De marktontwikkelingen op een rij

De huizenprijzen blijven stijgen, maar minder hard dan voorheen. We genieten voorlopig van een lage hypotheekrente. En het consumentenvertrouwen ligt op neutraal niveau. De huizenmarkt vertoont tekenen van afkoeling, wat niet betekent dat de aanhoudende prijsstijging geen invloed heeft op de betaalbaarheid van woningen. We zetten de marktontwikkelingen van dit moment op een rij!

Hypotheek Visie

vrijdag 5 april 2019

Prijsstijging woningen zwakt lichtelijk af

De prijsstijging was in februari 2019 7,5% in vergelijking met datzelfde tijdstip een jaar geleden. In december 2018 waren de huizenprijzen nog 9,5% meer waard ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit betekent dat de prijsstijgingen iets afzwakken. De waardestijging is het hoogst bij appartementen en woningen in de prijscategorie tot €150.000. Ook nieuwbouwwoningen ontkomen er niet aan. Al sinds het derde kwartaal van 2017 ligt de gemiddelde prijs voor dit type woningen boven de €300.000.

Geniet voorlopig van een lage hypotheekrente

De eerder voorgenomen renteverhogingen door de Europese Centrale Bank worden voorlopig niet doorgevoerd. Dat is gunstig voor de rentetarieven. De ECB stelt meer geld beschikbaar om de economische activiteit te stimuleren. Dit ruime beleid helpt de kapitaalmarktrente, de marktrente voor langlopende kredieten, omlaag.

Rem op woningaankopen

De daling van het aantal woningaankopen is het sterkst te zien in de Randstad. De daling van transacties hangt samen met het slinkende aanbod aan huizen. Op dit moment staan er minder dan 61.000 woningen te koop. Ook de betaalbaarheid van woningen en de afwachtende houding van verkopers hebben invloed op het aantal woningaankopen. Doorstromers zetten hun woning pas te koop als zij een betaalbaar alternatief gevonden hebben.

Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie of het een goed moment is om een huis te kopen. Een hypotheekadviseur kan je hier uitstekend over informeren.

Maak een afspraak om jouw mogelijkheden te bekijken!

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren