sluiten
Home Actueel
WOZ-waarde op recordniveau
Nieuws

WOZ-waarde op recordniveau

Hypotheek Visie

zaterdag 31 augustus 2019

Stijging WOZ-waarde

Op 1 januari 2019 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde vanwoningen in Nederland €248.000. Zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een jaar eerder was dit bedrag lager, zo’n 7,8%. Hiermee meet het CBS de hoogste WOZ-waarde ooit. Vooral de waarde in steden als Rotterdam en Amsterdam kent het afgelopen jaar een flinke stijging. In Rotterdam steeg de gemiddelde woningwaarde met bijna 16%.

WOZ-waarde en huizenprijzen

De

WOZ-waarde

hangt samen met de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen. De huizenprijzen stijgen al vanaf 2014, waardoor ook de WOZ-waarde stijgt. Woningen worden op 1 januari getaxeerd naar de waarde van het jaar daarvoor. De stijging van de WOZ-waarde is daarom pas sinds 2015 te zien.

Wat betekent dit voor huizenbezitters?

Een hoge WOZ-waarde is minder gunstig voor de hoogte van de belastingen (onroerendezaakbelasting, inkomstenbelasting, erf - en schenkbelasting) die je betaalt. Maar het heeft ook zo z'n voordelen. Is de WOZ-waarde van je woning hoger, dan is de kans groot dat je huis meer opbrengt bij verkoop. Geïnteresseerden baseren hun bod namelijk vaak op de waarde van de woning. Daarnaast kan een hogere WOZ-waarde ervoor zorgen dat je minder rente betaalt. Omdat je woning meer waard is geworden, vorm je minder risico voor de geldverstrekker. Sommige banken zijn dan bereid de risico-opslag, die je vaak betaalt bovenop de rente, te laten vervallen.

Nieuwsgiering naar de WOZ-waarde van jouw woning? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag.

Bron: CBS & Funda

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren