sluiten
Home Actueel
Verval minimale premiebetaling
Nieuws

Verval minimale premiebetaling

De minimale premiebetalingsduur (tijdklem) voor een kapitaalverzekering of bankspaarrekening vervalt per 1 april 2017. Dit betekent dat je meer vrijheid krijgt in het moment waarop je een kapitaalverzekering of bankspaarrekening uit laat keren.

Hypotheek Visie

dinsdag 7 maart 2017

Wat is een tijdklem bij een kapitaalverzekering of bankspaarrekening?

Om de uitkering van een kapitaalverzekering of bankspaarrekening onbelast te kunnen ontvangen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén van die voorwaarden is dat je ten minste 15 of 20 jaar jaarlijks premies hebt betaald. Deze minimumtermijnen van 15 en 20 jaar worden ook wel fiscale tijdklemmen genoemd. Als een kapitaalverzekering of bankspaarrekening tot uitkering komt voordat de termijn is verstreken, kan er geen gebruik gemaakt worden van een vrijstelling. Je betaalt dan belasting over het verschil tussen de betaalde premies en de opgebouwde waarde op het moment van afkoop. Daardoor houd je dus minder over van je opgebouwde waarde.

De tijdklemmen vervallen per 1 april 2017

Dat betekent dat de minimale duur premiebetaling van 15 of 20 jaar geen vereiste meer is om een belastingvrije uitkering te kunnen ontvangen. Je kunt dus zelf bepalen wanneer je de uitkering uit je kapitaalverzekering of bankspaarrekening wilt ontvangen. Je mag de verzekering dus eerder beëindigen dan de einddatum die je hebt afgesproken op het moment van afsluiten.

Kapitaalverzekering bestemd voor aflossing van de hypotheek

Heb je je kapitaalverzekering of bankspaarrekening afgesloten om met de uitkering je hypotheek af te lossen? De eis dat je de uitkering moet gebruiken voor de aflossing van je hypotheek (eigenwoningschuld) blijft gewoon gehandhaafd. Doe je dit niet, dan betaal je wel belasting over de uitkering. Let op: kies je ervoor om je polis eerder te beëindigen dan heb je nog niet het bedrag opgebouwd dat je oorspronkelijk van plan was. Je lost dan dus minder af.

Voorbeeld

Maarten en Jolijn hebben op 1 april 2005 een hypotheek gesloten met een looptijd van 30 jaar. Hun hypotheek ziet er als volgt uit:

  1. € 100.000 spaarhypotheek waarvoor zij nu een rente betalen van 5,5%

  2. € 100.000 aflossingsvrije hypotheek waarvoor zij een rente betalen van 4,5%

  3. De rente staat nog tot 1 april 2025 vast.

  4. De spaarhypotheek bestaat uit een lening en een spaarhypotheekverzekering. Voor deze spaarhypotheekverzekering

  5. betalen zij iedere maand € 150 premie. Deze verzekering geeft ook een uitkering van € 100.000 als één van hen komt te overlijden.

  6. De waarde van de spaarhypotheekverzekering is nu € 25.000.

Als Maarten en Jolijn hun verzekering nu afkopen wordt er dus € 25.000 uitbetaald. Dit bedrag moeten zij aflossen op hun hypotheek. Er blijft dan nog een hypotheek openstaan van € 75.000. De bedoeling was om op de einddatum (2035) het volledige bedrag van € 100.000 af te lossen. Dit kan nog steeds, maar dan moeten zij het resterende hypotheekbedrag van € 75.000 omzetten naar een andere hypotheekvorm zoals een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Ook hebben zij door de afkoop van de spaarhypotheekverzekering geen overlijdensrisicoverzekering meer. Ook hiervoor moeten zij een nieuwe verzekering afsluiten.

Kapitaalverzekering bestemd voor een ander doel

Heb je je kapitaalverzekering niet afgesloten voor de aflossing van je hypotheek, maar voor een ander doel? Bijvoorbeeld studie van de kinderen, grote uitgave of een extra (pensioen)potje? Door het vervallen van de tijdklemmen heb je meer vrijheid gekregen in het moment waarop je de verzekering uit wilt laten keren. Bij deze verzekeringen mag je de uitkering meestal vrij besteden. Of het voordelig is om zo’n verzekering te beëindigen hangt af van verschillende factoren:

  1. Heb je de uitkering nu direct nodig?

  2. Wat is het rendement dat je krijgt op je verzekering? Sommige verzekeringen hebben een relatief hoog garantierendement. Als je verzekering afkoopt en het bedrag op een spaarrekening zet krijg je de huidige lage spaarrente.

  3. Wat zijn de afkoopkosten?

Persoonlijk advies

Met het vervallen van de tijdklemmen heb je meer vrijheid gekregen in het moment waarop je de uitkering wilt ontvangen. Zonder vervelende fiscale consequenties. Dat is een prettig idee. Hoewel het in veel gevallen niet voordelig is om je kapitaalverzekering eerder af te kopen wil dit niet zeggen dat er nooit voordeel te halen is. Een adviseur kan de verschillende mogelijkheden voor je naast elkaar zetten.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel