sluiten

Familiehypotheek

Meestal sluit je een hypotheek af bij een bank. Maar wist je dat je ook een familiehypotheek kunt afsluiten? Bij een familiehypotheek is niet de bank de geldverstrekker maar een familielid. Je leent dan geld van een familielid met je huis als onderpand. Zo’n familielening kan het kopen van je droomhuis een stuk dichterbij brengen.

Meer rente dan op spaargeld

Als de bank niet het hele hypotheekbedrag wil verstrekken, dan kan een familiehypotheek de oplossing zijn. Maar het is ook mogelijk om het hele bedrag bij een familielid te lenen. Voor degene die het geld uitleent, bijvoorbeeld de ouders, is het ook interessant. De rente die zij ontvangen is hoger dan de huidige spaarrente. En om de maandlasten betaalbaar te houden, kunnen ouders hun kind (ieder jaar) een bedrag schenken. 

Hypotheekrente familiehypotheek aftrekbaar

Als je aan de juiste voorwaarden voldoet, is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. Zoals elke lening voor een eigen woning moet je dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • je betaalt een 'normale' marktrente. Een veel lagere of hogere rente betalen mag dus niet.

  • je lost de lening tenminste annuïtair af in maximaal 30 jaar.

  • de lening wordt schriftelijk vastgelegd.

Vastleggen hypotheek

Leg de gegevens van de hypotheek zoals het leningbedrag, de rente, looptijd en de opzegtermijn goed vast. Liefst via de notaris. Je wilt in de toekomst geen discussies krijgen. Een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie kan je hierbij prima helpen.

Maak een afspraak met de financieel adviseur van Hypotheek Visie om na te gaan of een familiehypotheek past bij jouw wensen en mogelijkheden.

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren