sluiten
Home Woonsituaties
Huis onder water

Huis onder water

Is de hypotheek op je huis hoger dan de waarde van de woning, dan staat je “huis onder water.” Zolang je de maandlasten van je hypotheek kunt betalen is dit geen probleem. Pas als je je huis verkoopt kan dit een probleem geven. Je hebt dan te maken met een restschuld. Er zijn verschillende mogelijkheden om een restschuld zoveel mogelijk te voorkomen. Ook zijn er mogelijkheden om een eventuele restschuld te financieren. Weten wat er mogelijk is in jouw situatie rondom het voorkomen van een restschuld of het oplossen van een hypotheek onder water? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag.

Je huis onder water kan een lastige situatie zijn. We helpen je bij Hypotheek Visie graag verder

Restschuld

Verkoop je je woning en is de opbrengst lager dan de hypotheek dan is er sprake van een restschuld. Het kopen van een nieuw huis is dan lastig. Behalve de aankoopprijs van de woning moet je dan ook de restschuld van je vorige woning nog financieren. En het is nog maar de vraag of banken je een nieuwe hypotheek willen geven omdat je een restschuld hebt.

Het is niet fijn om te beseffen dat je huis minder waard is dan het bedrag dat je hebt geleend. Door de volgende maatregelen kun je de restschuld zoveel mogelijk beperken:

  • Zorg dat je spaargeld achter de hand hebt. Zet bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag op je spaarrekening

  • Kies voor een hypotheekvorm waarbij je iedere maand een stukje van je hypotheek aflost.

  • Heb je nu een aflossingsvrije hypotheek? Kijk dan of je deze kunt omzetten.

  • Los zelf extra af op je hypotheek

Lees alles over restschuld.

Huis onder water hoeft geen probleem te zijn

Het hoeft helemaal geen probleem te zijn als de waarde van je woning nu lager is dan je hypotheek en je huis dus onder water staat. Kun je je maandlasten gewoon betalen en heb je geen verhuisplannen? Dan is er weinig aan de hand. Toch kunnen verhuisplannen ineens om de hoek komen. Bijvoorbeeld door een scheiding, gezinsuitbreiding, ontslag of arbeidsongeschiktheid.

Heb je een hypotheek met NHG? Dan kan de restschuld, onder voorwaarden, worden kwijtgescholden. Maar voorkomen is beter.

Restschuld beperken?

Door regelmatig stil te staan bij je hypotheek en de risico’s kun je de kans op een restschuld zoveel mogelijk beperken. Wil je meer weten? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.

Maak een afspraak