sluiten

Renteverwachting

Wat doen de hypotheekrentes in 2024? Stijgen ze of dalen ze en wat betekent dit voor jouw situatie? Moet je hem lang vastzetten of juist kiezen voor een korte rentevastperiode? We neem je mee in de huidige ontwikkelingen.

Renteverwachting

  Korte rente

  De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. De ontwikkeling van deze Euribor-tarieven wordt in belangrijke mate gestuurd door het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

   

  Na een reeks van tien renteverhogingen in 2022 en 2023 houdt de ECB de depositorente sinds oktober constant. In totaal steeg de depositorente (beleidsrente) met 450 basispunten van onder nul naar 4%. Met de hogere rentes wil de centrale bank de economie afremmen en de te hoge inflatie richting de ECB-doelstelling van ‘2% op de middellange termijn’ sturen. Vooruitkijkend lijkt het erop dat de ECB de rente voorlopig constant zal houden op het huidige niveau. Want hoewel de kerninflatie (excl. voedsel- en energieprijzen) met 3,3% in januari nog altijd te hoog was, vertoont de inflatie al geruime tijd een dalende trend. Ook de afgezwakte economische groei in de eurozone speelt mee. De ECB wil voorkomen dat ze de economie met verdere renteverhogingen te veel schade toebrengt.

   

  Gegeven bovenstaande marktontwikkelingen kunnen de variabele hypotheekrentes de komende maanden stabiliseren.

   

  Benieuwd naar de huidige rentetarieven?

  Vergelijk alle rentes

  Lange rente

  Afgelopen decennia daalden de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd naar zeer lage niveaus. Dat kwam vooral doordat de kapitaalmarktrentes in die periode historisch lage niveaus bereikten. Daarnaast zette de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt neerwaartse druk op de hypotheekrentes.

  Sinds begin 2022 zijn de kapitaalmarktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd. Hogere inflatieverwachtingen in het eurogebied, zeker sinds de oorlog in Oekraïne, zijn een belangrijke oorzaak. In het kielzog van de kapitaalmarktrentes zijn de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste periode ook flink gestegen.

  Om de hoge inflatie tegen te gaan, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het monetair beleid in 2022 en 2023 verkrapt. Zo is de ECB gestopt met het (netto) opkopen van obligaties en is de depositorente flink verhoogd. Sinds juli 2023 is de ECB gestopt met het herfinancieren van aflopende obligaties uit het APP (asset purchase programme), terwijl het PEPP (pandemic emergency purchase programme) nog wel volledig geherfinancierd wordt. Om te voorkomen dat de inflatie weer oprukt, zal de ECB de rente de komende maanden constant houden. Onze verwachting is dat de ECB de beleidsrente halverwege 2024 geleidelijk aan iets zal verlagen om langdurige economische stagnatie te voorkomen.

  De monetaire verkrapping van de ECB heeft de economische groei- en inflatieverwachtingen binnen de eurozone getemperd. Door de afkoelende economie en afnemende inflatie in de eurozone zijn de langlopende rentes (zoals 10 jaar vast) afgelopen tijd gedaald. Vooruitkijkend kunnen de lange rentes komende tijd stabiliseren.

  Bron: ING - 16 februari 2024

  hypotheekrente verwachting

  Afspraak maken

  Heb je de wens om een nieuwe woning aan te kopen of wil je besparen op je maandlasten? Door de huidige lage hypotheekrentes is er nog steeds veel mogelijk. Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

  Maak een afspraak