sluiten

Renteverwachting

Wat doen de hypotheekrentes in 2023? Stijgen ze of dalen ze en wat betekent dit voor jouw situatie? Moet je hem lang vastzetten of juist kiezen voor een korte rentevastperiode? We neem je mee in de huidige ontwikkelingen.

Renteverwachting

    Korte rente

    De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. Deze Euribor-tarieven lagen jarenlang op zeer lage, en zelfs negatieve niveaus. Dit kwam vooral doordat het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) langere tijd ongekend ruim was. De ECB wilde zo de economie te stimuleren en de toen nog lage inflatie richting de ECB-doelstelling van ‘2% op de middellange termijn’ te sturen.

    Sinds afgelopen juli heeft de ECB de depositorente (beleidsrente) in rap tempo met 350 basispunten verhoogd naar 3%. De ECB wil hiermee voorkomen dat de inflatie veel langer hoog blijft en de inflatie weer richting de doelstelling toe bewegen. Sinds de piek in oktober daalt de jaar-op-jaar inflatie, maar deze ligt met 6,9% in maart nog wel steeds ruim boven de doelstelling. Wel verwacht de ECB dat de inflatie tot aan 2025 weer richting de 2% toe beweegt. Samen met de recente onrust op de financiële markten is de verwachting daarom dat de ECB op korte termijn met renteverhogingen zal stoppen.

    Gegeven bovenstaande marktontwikkelingen kunnen de variabele hypotheekrentes de komende tijd stabiliseren.

    Benieuwd naar de huidige rentetarieven?

    Vergelijk alle rentes

    Lange rente

    Afgelopen decennia zijn de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd naar zeer lage niveaus gedaald. Dat komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes in die periode naar historisch lage niveaus zijn gedaald. Daarnaast zet de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt neerwaartse druk op de hypotheekrentes.

    Sinds begin 2022 zijn de kapitaalmarktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd. Hogere inflatieverwachtingen in het eurogebied, zeker sinds de oorlog in Oekraïne, zijn een belangrijke oorzaak. De ECB is daarom gestopt met het (netto) opkopen van obligaties en heeft de depositorente flink verhoogd om de hoge inflatie tegen te gaan. Vanaf maart 2023 zal de ECB haar obligatieportefeuille met 15 miljard euro per maand afbouwen door aflopende obligaties niet meer te herfinancieren. In het kielzog van de kapitaalmarktrentes zijn de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste de afgelopen maanden mee omhooggegaan.

    De monetaire verkrapping tempert de economische groei- en inflatieverwachtingen binnen de eurozone. Beide effecten remmen zo de stijging van de kapitaalmarktrentes af. Dit vergroot de kans dat de lange rentes komende tijd stabiliseren.

    Bron: ING - 24 april 2023

    hypotheekrente verwachting

    Afspraak maken

    Heb je de wens om een nieuwe woning aan te kopen of wil je besparen op je maandlasten? Door de huidige lage hypotheekrentes is er nog steeds veel mogelijk. Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

    Maak een afspraak

    Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

    Accepteren