Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Laatst bekeken
Wat doen de hypotheekrentes in 2023? Stijgen ze of dalen ze en wat betekent dit voor jouw situatie? Moet je hem lang vastzetten of juist kiezen voor een korte rentevastperiode? We neem je mee in de huidige ontwikkelingen.
De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. De ontwikkeling van deze Euribor-tarieven wordt in belangrijke mate gestuurd door het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).
Na tien renteverhogingen sinds september 2022 besloot de ECB afgelopen oktober dat ze de rente voorlopig niet verder verhoogt. In totaal steeg de depositorente (beleidsrente) met 450 basispunten van onder nul naar 4%. Met de renteverhogingen wil de centrale bank de economie afremmen en de te hoge inflatie richting de ECB-doelstelling van ‘2% op de middellange termijn’ sturen. Vooruitkijkend lijkt het erop dat de ECB de rente voorlopig constant zal houden op het huidige niveau. Want hoewel de kerninflatie (excl. voedsel- en energieprijzen) met 4,2% in oktober nog altijd te hoog was, verwacht de ECB dat ze voldoende heeft gedaan om de inflatie op middellange termijn richting de 2% te bewegen. Gezien de duidelijke afzwakking van de economische groei in de eurozone, wil de ECB bovendien voorkomen dat ze de economie met verdere renteverhogingen te veel schade toebrengt.
Gegeven bovenstaande marktontwikkelingen kunnen de variabele hypotheekrentes de komende tijd stabiliseren.
Afgelopen decennia daalden de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd naar zeer lage niveaus. Dat kwam vooral doordat de kapitaalmarktrentes in die periode historisch lage niveaus bereikten. Daarnaast zette de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt neerwaartse druk op de hypotheekrentes.
Sinds begin 2022 zijn de kapitaalmarktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd. Hogere inflatieverwachtingen in het eurogebied, zeker sinds de oorlog in Oekraïne, zijn een belangrijke oorzaak. In het kielzog van de kapitaalmarktrentes zijn de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste periode ook flink gestegen.
Om de hoge inflatie tegen te gaan, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het monetair beleid de afgelopen tijd verkrapt. Zo is de ECB gestopt met het (netto) opkopen van obligaties en is de depositorente flink verhoogd. Sinds juli 2023 is de ECB gestopt met het herfinancieren van aflopende obligaties uit het APP (asset purchase programme), terwijl het PEPP (pandemic emergency purchase programme) nog wel volledig geherfinancierd wordt. Het duurt naar verwachting tot halverwege 2024 voordat de ECB de rente geleidelijk aan iets zal verlagen.
De monetaire verkrapping van de ECB tempert de economische groei- en inflatieverwachtingen binnen de eurozone. Dit remt de stijging van de kapitaalmarktrentes af, waardoor de kans groter wordt dat dat de lange rentes komend half jaar iets zullen dalen.
Bron: ING - 19 november 2023
Heb je de wens om een nieuwe woning aan te kopen of wil je besparen op je maandlasten? Door de huidige lage hypotheekrentes is er nog steeds veel mogelijk. Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.
Maak een afspraakHypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.