sluiten
Home Hypotheek en rente
Boete bij het oversluiten van je hypotheek

Boete bij het oversluiten van je hypotheek

Als je met je hypotheek overstapt van je huidige geldverstrekker naar een andere geldverstrekker spreken we van het oversluiten van je hypotheek. Als de rente laag is, kan oversluiten van je hypotheek je voordeel opleveren. Sluit je jouw hypotheek tussentijds over, dan moet je vaak een boete betalen.

Hypotheek oversluiten boete

Waarom moet je een boete betalen als je je hypotheek wilt oversluiten?

Stel je sluit een hypotheek af bij een bank met een rente van 5% voor 10 jaar vast. Dan gaat de bank er vanuit dat zij 10 jaar lang die rente ontvangt. Besluit je om je hypotheek tussentijds over te sluiten, dan loopt de bank inkomsten mis. Om die misgelopen inkomsten te compenseren, betaal je een boete aan de bank als je je hypotheek oversluit.

Hoe hoog is de boete voor oversluiten?

Om te bepalen of het oversluiten van je hypotheek een voordeel oplevert, is het belangrijk om te weten hoe hoog de boete is voor oversluiten. 

De hoogte van de boeterente is afhankelijk van een aantal zaken:

  • De rente die je nu betaalt.

  • De rentestand op het moment van oversluiten.

  • De hoogte van je hypotheekbedrag. Een hoog bedrag betekent een hogere boeterente.

  • Boetevrije aflossing. Bij de meeste geldverstrekkers mag je jaarlijks een bedrag boetevrij aflossen. Vaak is dit 10% - 20% van het hypotheek. De bank berekent de boeterente over het deel dat je niet boetevrij mag aflossen.

  • De resterende rentevaste periode. Hoe langer je rentevaste periode nog loopt, hoe hoger de boeterente zal zijn. De geldverstrekker loopt dan namelijk een lange periode rente-inkomsten mis. Het gunstigste moment om over te stappen is daarom aan het einde van de rentevaste periode.

Voorbeeldberekening boete bij oversluiten van je hypotheek

  • Hypotheek van € 200.000

  • Rente van 4,6%

  • 10% mag je boetevrij aflossen, dus je betaalt over een bedrag van € 180.000 een boete

  • De hypotheek loopt nog twee jaar

  • De huidige rente is 2,0%. Dit is een verschil van 2,6%

Door je hypotheek over te sluiten loopt de bank twee jaar lang inkomsten mis. Namelijk 2,6% van € 180.000 is € 4.680. Maal twee jaar komt dat neer op € 9.360. Omdat je dit bedrag nu in een keer afrekent met de bank betaal je iets minder (de contante waarde).

Hypotheek oversluiten zonder boete

Veelgestelde vragen over oversluiten

Wanneer is oversluiten interessant? 

Je hypotheek oversluiten is interessant als je financieel voordeel kunt behalen. Is de hypotheekrente lager dan de rente die je nu voor je hypotheek betaalt, dan kan oversluiten je financieel voordeel opleveren. 

Hoe verloopt het oversluiten?

Het proces voor het oversluiten van je hypotheek werkt voor een groot deel hetzelfde als het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Hoeveel kost oversluiten?

Je hypotheek oversluiten kost geld. Je sluit namelijk een nieuwe hypotheek af. Hypotheek Visie zet de kosten van oversluiten voor je op een rij.

Boeterente