sluiten
Home Hypotheek en rente
Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die je kunt krijgen bij het afsluiten van een hypotheek. Door een hypotheek af te sluiten met NHG loop je minder risico. Indien je de hypotheek niet meer kunt betalen en je woning moet gedwongen worden verkocht, dan wordt onder voorwaarden de restschuld aan de geldverstrekker betaald. Dit biedt de geldverstrekker dus extra zekerheid. Daarom profiteer je bij een hypotheek met NHG van een rentekorting. 

NHG

Voordelen NHG

Een hypotheek afsluiten met NHG kent een aantal voordelen:

 • Rentekorting
  Geldverstrekkers hanteren een lagere rente voor leningen met NHG. De rente kan wel 0,8% lager zijn. Dit betekent dus een lagere maandlast. Je ontvangt deze rentekorting omdat de bank minder risico loopt.

 • Woonlastenfaciliteit
  Wanneer je de hypotheekrente niet meer zelf kunt opbrengen, omdat je arbeidsongeschikt of werkloos raakt of door scheiding, dan kun je mogelijk een beroep doen op de woonlastenfaciliteit van NHG. Dit is een aanvullende lening waarmee je tijdelijk je woonlasten kunt blijven betalen.

 • Geen restschuld
  Moet je jouw woning toch gedwongen verkopen? Dan betaalt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning de restschuld aan de geldvertrekker. Heb je er alles aangedaan om de restantschuld te beperken, dan kan het Waarborgfonds jou de restantschuld kwijtschelden.

Maximale hypotheek met NHG

De hoogte van de NHG-grens is afhankelijk van de gemiddelde huizenprijs. In 2023 is de NHG-grens gestegen naar € 405.000. Voor 2022 was de maximale koopsom vastgesteld op € 355.000. Dit betekent dat je momenteel voor het kopen van een woning maximaal € 405.000 kunt financieren met NHG. Vanaf 2018 kun je 100% van de waarde van de woning financieren. Alle bijkomende kosten moet je zelf betalen. Je hebt dus eigen geld nodig om de woning te kunnen kopen.

Wil je Energie Besparende Voorzieningen toepassen aan je woning (bijvoorbeeld een HR-ketel, spouwmuurisolatie of zonnepanelen)? Dan kun je ook de kosten voor de Energie Besparende Voorzieningen, meefinancieren. Dit kan tot zelfs 106% van de waarde van de woning.

Voorwaarden NHG

Om in aanmerking te komen voor NHG moet de hypotheek verder nog aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De woning moet je hoofdverblijf zijn.

 • Sluit je voor het eerst een hypotheek af, dan moet je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten.

 • Had je al een hypotheek op 31 december 2012? Dan mag maximaal 50% van de waarde van de woning een aflossingsvrije hypotheek zijn.

Persoonlijk advies

Maak vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.

Maak een afspraak