sluiten
Home Woonsituaties
Overwaarde hypotheek

Overwaarde huis opnemen

Je hebt overwaarde op je huis als de verkoopwaarde hoger is dan je hypotheek. Als je huis bijvoorbeeld €350.000 waard is, en je hypotheek is op dit moment €320.000, dan heb je momenteel €30.000 aan overwaarde. Deze overwaarde kun je op verschillende manieren gebruiken of opnemen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een andere woning, voor de verbouwing van je huis, maar ook als extraatje.

Overwaarde hypotheek

  Overwaarde bij het verkopen van je huis

  Door de stijgende prijzen op de woningmarkt hebben veel Nederlanders overwaarde op hun koopwoning. Is dit ook bij jou het geval? Dan kun je hiervan profiteren. Als je overwaarde hebt bij het verkopen van je huis, krijg je te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling houdt in dat je de overwaarde gebruikt voor de aankoop van je nieuwe huis wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit. Hierdoor heb je minder hypotheek nodig en kunnen je maandlasten dus lager uitkomen.

  Wil je meer informatie over het opnemen van overwaarde? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie bij jou in de buurt.

  Overwaarde bij het kopen van een goedkoper huis

  Ga je je woning verkopen en koop je een goedkoper ander huis? De overwaarde die je hebt, gebruik je dan om een deel van je nieuwe huis mee te betalen. Hierdoor kun je een lagere hypotheek nemen waarbij je maandlasten veel lager zijn.

  Is je nieuwe huis zoveel goedkoper dat je niet je hele overwaarde in kunt brengen? Dan blijft het restbedrag nog 3 jaar staan. Wanneer je binnen die 3 jaar nog een keer gaat verhuizen of verbouwen, dan moet je het restant van de overwaarde alsnog inbrengen.

  Rekenvoorbeeld: de overwaarde van de woning die je verkoopt is € 275.000. Je koopt een nieuwe woning van € 250.000. Het restbedrag van € 25.000 blijft nog 3 jaar staan.

  Overwaarde huis

  Overwaarde huis opnemen

  Het is mogelijk om de overwaarde van je woning op te nemen. Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Lees hieronder waar je je overwaarde allemaal voor kunt gebruiken.

  Overwaarde woning gebruiken voor een verbouwing

  Wil je niet verhuizen maar je eigen huis verbeteren? Met je overwaarde kun je ook een verbouwing financieren. Hiervoor moet je de overwaarde wel vrij maken. Dit kan door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. De geldverstrekker toetst wel eerst of je de hypotheek kunt betalen. Zodra je groen licht hebt, kun je aan de slag met verbouwen van de overwaarde van je woning.

  Overwaarde gebruiken als extraatje

  Heb je overwaarde en koop je binnen 3 jaar geen nieuwe woning? Of kun je niet de hele overwaarde gebruiken omdat je een goedkopere woning koopt? Dan is de overwaarde een leuk extraatje dat je op je rekening krijgt. Om te sparen, beleggen of om je pensioen aan te vullen. Dit bedrag kun je besteden zoals je zelf wilt. Dit is ook het geval als je gaat huren. Onze adviseurs vertellen je graag meer over deze verzilverhypotheek.

  Overwaarde huis gebruiken voor verbouwing

  Wil jij slim gebruik maken van de overwaarde op je woning?

  Maak een afspraak

  Wat als jij en je partner allebei overwaarde hebben?

  Ga je samenwonen met je partner en hadden jullie allebei een eigen huis? Dan kunnen jullie na de verkoop van jullie woningen allebei overwaarde overhouden. Kopen jullie samen de nieuwe woning, dan moeten jullie ook allebei de overwaarde inbrengen. Of je allebei het hele bedrag in moet brengen hangt af van de koopprijs van het nieuwe huis en de overwaarde die jullie hebben. Een adviseur kan dit precies voor jullie uitrekenen.

  Scheiden met overwaarde op de woning

  Als jullie besloten hebben te gaan scheiden komt er veel op je af. Vooral als je ook samen een eigen huis hebt. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen en de kans is groot dat jullie overwaarde hebben.

  Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan ben je beide eigenaar ongeacht de eigendomsakte. Dit betekent dat de verdeling 50/50 is.

  Wanneer jullie op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd, dan zijn er vaak afspraken gemaakt over van wie wat is. Meestal zijn er dan ook duidelijke afspraken vastgelegd over de woning. Bijvoorbeeld dat de ene partner voor 60% eigenaar is en de ander 40%. Ga je scheiden en is er overwaarde? Dan is de verdeling van de overwaarde ook 60/40.

  Wil jij in de woning blijven wonen? Dan betekent dit dat je je partner moet uitkopen en een deel van de overwaarde moet geven. Is je inkomen niet voldoende om je partner uit te kopen? Dan kunnen er nog andere opties zijn. Een adviseur van Hypotheek Visie denkt graag met je mee.

  Ga je de woning verkopen? Dan wordt de winst na verkoop verdeeld. Je ontvangt dan beiden een bedrag op jullie bankrekening.

  Persoonlijk advies

  Er zijn veel situaties mogelijk rondom overwaarde op je huis. Een onafhankelijke adviseur van Hypotheek Visie kan precies bekijken wat in jouw situatie verstandig is. Wil je meer informatie? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.