Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Laatst bekeken
Je ziet een mooi huis te koop staan dat met wat aanpassingen helemaal aan jouw wensen voldoet. Of je woont prettig in je huis, maar je droomt van meer ruimte of comfort. Dan kan verbouwen met een verbouwingshypotheek een optie zijn.
Je kunt een verbouwing op verschillende manieren betalen. Bijvoorbeeld door een extra hypotheek voor verbouwing af te sluiten of door je hypotheek te verhogen. We zetten alle mogelijkheden voor je op een rij.
Bij de aankoop van een huis zijn er mogelijkheden voor een verbouwingshypotheek. Daarmee krijg je meer ruimte in je hypotheek voor een verbouwing. Een voorwaarde om extra financiering te krijgen is dat je genoeg inkomen hebt en dat het meerwaarde van de woning oplevert, zoals een dakkapel of een aanbouw. Laat een taxateur de waarde van de woning taxeren. Op basis van de waarde van de woning na verbouwing kan een hogere hypotheek worden verstrekt.
Voor een verhoging van je bestaande hypotheek, bijvoorbeeld omdat je wilt verbouwen, moet je opnieuw naar de notaris. Daar zijn kosten aan verbonden, tenzij je bij de aankoop van je huis al een hoger hypotheekbedrag laat registreren. Dat noemen wij een hogere inschrijving. Je kunt je hypotheek daarmee verhogen tot het ingeschreven bedrag. Het ingeschreven bedrag vind je op je hypotheekakte. Je hypotheekverstrekker toetst nog wel of je hypotheek verhogen voor verbouwing mogelijk is. Daarbij wordt gekeken naar je inkomen en naar de waarde van je woning nadat de verbouwing is uitgevoerd.
Ook kun je voor een verbouwing een extra hypotheek afsluiten naast de hypotheek die je al hebt. Om deze tweede hypotheek te regelen, moet je wel naar de notaris. Ook voor een extra hypotheek wordt getoetst of de hypotheek op basis van je financiële situatie mogelijk is. Sluit je een tweede hypotheek af voor de verbouwing van je woning? Dan is de rente alleen aftrekbaar als je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluit. Je bestaande hypotheek kun je gewoon in stand houden.
Als de verkoopwaarde van je huis hoger is dan je hypotheek, spreken we van overwaarde. Je kunt je overwaarde gebruiken om een verbouwing te financieren. Hiervoor moet je de overwaarde vrij maken. Zodra je groen licht hebt van de geldverstrekker, kun je aan de slag met verbouwen van de overwaarde van je woning. We vertellen je alles over de mogelijkheden bij overwaarde.
Als je spaargeld hebt, kun je dit natuurlijk gebruiken voor je verbouwing. Wanneer je per persoon meer dan € 50.650 hebt gespaard, dan kan dit zeker een goede keuze zijn. Je moet namelijk ieder jaar vermogensrendementsheffing betalen over het bedrag dat je meer hebt gespaard.
Wil je maar een klein bedrag extra lenen? Dan kan een consumptief krediet interessant zijn. Een consumptief krediet is een verzamelnaam voor een lening voor privégebruik. Als je kiest voor het financieren van een verbouwing met consumptief krediet, heb je niet te maken met extra kosten voor notaris en taxatie. Dat kan dus voordeel opleveren.
Het is belangrijk dat je je goed laat adviseren over het financieren van een verbouwing. Het verhogen van je hypotheek of het afsluiten van een extra hypotheek kan de beste oplossing zijn, maar het is verstandig de mogelijkheden goed te overwegen. Eén van onze hypotheekadviseurs brengt graag voor je in kaart wat voor jou de beste oplossing is.
Energiebesparende maatregelen kosten geld. Hoe kun je dit financieren? Lees meer over de financiering van energiebesparende maatregelen.
Wil je niet je huis maar je tuin aanpakken omdat die niet meer bij je wensen past? Dan zijn daar ook meerdere financiële mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld door een extra hypotheek af te sluiten. Lees hier alles over je tuin aanpassen. Wie weet kun komende zomer al lekker genieten van je nieuwe tuin.
Een verbouwing kun je dus op verschillende manieren financieren. Wij zoeken voor je uit wat het beste bij je past. Eén van onze hypotheekadviseurs brengt graag gratis en vrijblijvend voor je in kaart wat voor jou de beste oplossing is.