sluiten
Home
Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen

Meer en meer mensen willen hun woning verduurzamen, maar hoe kan je deze maatregelen bekostigen? Het kan vaak een complexe rekensom zijn, vol met regels, subsidies en handigheden waar je misschien zelf niet altijd zicht op hebt. Hypotheek Visie brengt deze voor je in kaart zodat jij energiebesparende maatregelen kunt inzetten voor bijvoorbeeld het verlagen van je maandlasten.

Energiebesparende maatregelen

Veel energiebesparende maatregelen kun je meefinancieren in je hypotheek. Bovendien mag je voor verduurzaming (energiebesparende maatregelen) vaak meer lenen dan de standaard 100% van de woningwaarde. Zo kan je je hypotheek verhogen of afsluiten tot maximaal 106% van de waarde van de woning. Het bedrag boven de 100% dien je uiteraard wel te besteden aan de energiebesparende maatregelen. Ook zijn er steeds meer geldverstrekkers die een korting geven op de hypotheekrente als je een energiezuinig huis koopt of als je energiebesparende maatregelen doorvoert. 

Welke oplossing past bij jouw situatie?

Er zijn veel mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren. Hieronder lichten we er een aantal toe. Een adviseur van Hypotheek Visie kan voor jou inzichtelijk maken welke optie het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Laten we de meest voorkomende mogelijkheden bekijken.

  Meer lenen bij energiebesparende maatregelen

  Bij het bepalen van je maximale hypotheek kijkt de geldverstrekker onder andere naar je inkomen. Wil je energiebesparende maatregelen toepassen en verdien je (eventueel samen met je partner) € 33.000 bruto per jaar of meer? Dan kun je in aanmerking komen voor een extra lening van maximaal € 9.000. Voorwaarde is wel dat je dit bedrag gebruikt voor energiebesparende voorzieningen.

  Als je je huis wilt renoveren naar een ‘nul op de meter’ woning dan kun je op basis van je inkomen zelfs € 25.000 extra lenen. Een ‘nul op de meter’ woning is een woning waarbij in een jaar even zoveel energie wordt opgewekt als dat er wordt verbruikt. Je hebt in dat geval geen of nauwelijks energielasten. Daarom is het verantwoord om meer te lenen.

  Rentekorting verduurzamen

  Er zijn ook steeds meer geldverstrekkers die een korting geven op de hypotheekrente als je een energiezuinig huis koopt of als je energiebesparende maatregelen doorvoert. De mogelijkheden en voorwaarden verschillen per geldverstrekker. Je hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

  Verduurzamen en NHG

  Wil je een hypotheek afsluiten met NHG dan kun je ook meer lenen. De NHG-kostengrens is in 2023 gestegen naar € 405.000. Wil je investeren in energiebesparende maatregelen, dan stijgt de kostengrens naar € 429.300. Die extra financieringsruimte moet je wel besteden aan de energiebesparende maatregelen.

  Welke energiebesparende maatregelen kun je meefinancieren?

  Meer lenen voor energiebesparende maatregelen is mooi. Maar niet elke maatregel valt hieronder. We hebben een overzicht gemaakt voor welke voorzieningen je meer kunt lenen. Dit overzicht wordt jaarlijks opnieuw bekeken.

  • Zonnepanelen

  • Isolatie van gevel, dak, leiding of vloer

  • HR++ beglazing of triple glas (HR+++)

  • Isolerende deuren en kozijnen in combinatie met hoog rendement beglazing (minimaal HR++)

  • Warmtepomp

  • Energiezuinige ventilatie

  • Douche met warmteterugwinning

  Als je wilt verduurzamen, moet je vóór de taxatie aangeven welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen. De geldverstrekker stort het (extra) hypotheekbedrag meestal in een bouwdepot, waaruit je de energiebesparende maatregelen betaalt. Veel geldverstrekkers hebben een apart bouwdepot voor verduurzaming. Je kunt dit bouwdepot alleen gebruiken voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Het geld wordt uitbetaald op basis van nota's van de verbouwing die je naar de geldverstrekker stuurt.

  Energiebespaarbudget

  Als je nog niet zeker weet welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen, kun je kiezen voor het energiebespaarbudget. Dit bedrag kan tot maximaal 106% van de waarde van de woning in een bouwdepot worden geplaatst. Hierdoor kun je eerst je hypotheek regelen en op een later moment beslissen welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw situatie passen.

  Andere financieringsmogelijkheden energiebesparende voorzieningen

  • Energiebespaarlening
   Een van de initiatieven van de overheid is de Energiebespaarlening. Via deze lening kun je voor het toepassen van energiebesparende maatregelen een bedrag van € 2.500 tot € 25.000 lenen tegen een gunstige rente. Wil je je huis renoveren tot een ‘nul op de meter’ woning dan kun je zelfs tot € 65.000 lenen. De Energiebespaarlening moet je, afhankelijk van de hoogte van het bedrag binnen 7, 10 of 15 jaar terugbetalen. Dit is sneller dan bij een hypotheek, die mag je namelijk in 30 jaar terugbetalen.

  • Duurzaamheidslening
   Diverse gemeentes stimuleren inwoners om hun huis energiezuiniger te maken. Dit doen ze door het financieel aantrekkelijk te maken door een duurzaamheidslening aan te bieden. Dit is een lening waarmee je tegen een gunstig tarief en voorwaarden energiebesparende maatregelen in je huis kunt toepassen. De duurzaamheidslening wordt niet door elke gemeente in Nederland aangeboden. Op de site van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kun je nagaan welke gemeentes de lening aanbieden.

  • Investeringssubsidie Duurzame Energie
   De overheid ziet graag dat huishoudens minder gas gebruiken en juist meer duurzame warmte. Je kunt daarom subsidie krijgen als je een zonneboiler of warmtepomp plaatst. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van wat je precies aanschaft. Je moet de subsidie binnen 6 maanden na plaatsing van het apparaat aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO).

  Door energiebesparende voorzieningen toe te passen, betaal je maandelijks minder voor energie. Bovendien stijgt de waarde van je woning en help je het klimaat. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn om je woning te verduurzamen? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

  Stappenplan verduurzamen

  Zoals te lezen, zijn er erg veel mogelijkheden en opties als je je huis wil verduurzamen om te besparen op je maandlasten of om de waarde van je huis te verhogen. En hoe nu verder?

  Je kunt de volgende stappen volgen om je huis te verduurzamen

  • Stap 1: Plan een afspraak met een financieel adviseur. Bijvoorbeeld met een adviseur van één van de vestigingen in je buurt. Wij kijken vervolgens welke financieringsmogelijk het beste aansluit bij jouw situatie.

  • Stap 2: Vraag advies en een offerte van een aannemer. Hier kunnen wij je bij helpen. Bijvoorbeeld door via partner Energiebespaarders. Zij kijken specifiek naar jouw woning en welke maatregelen het beste bij jouw situatie passen. Ook vragen zij offertes voor deze maatregelen aan bij betrouwbare partijen zodat je dat zelf niet hoeft te doen.

  • Stap 3: Vraag de hypothecaire financiering aan in de vorm van een bouwdepot. Dit kunnen wij ook voor je doen. Vervolgens kun je aan de slag voor de verbouwing.