sluiten
Home
Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen

Steeds meer mensen hebben interesse in het verduurzamen van hun woning. Maar hoe betaal je energiebesparende maatregelen? Je kunt deze meefinancieren in de hypotheek. Omdat je wilt verduurzamen mag je meestal ook meer lenen. Je mag je hypotheek verhogen of afsluiten tot maximaal 106 % van de waarde van de woning in plaats van 100%. Het bedrag boven de 100% moet je dan uiteraard wel uitgeven aan de energiebesparende maatregelen. 

energiebesparende-maatregelen-header

Meer lenen bij energiebesparende maatregelen

Bij het bepalen van je maximale hypotheek kijkt de geldverstrekker onder andere naar je inkomen. Wil je energiebesparende maatregelen toepassen en verdien je (samen met je partner) € 33.000 bruto per jaar of meer? Dan kun je maximaal €9.000 extra lenen. Voorwaarde is wel dat je dit bedrag gebruikt voor energiebesparende voorzieningen.

Als je je huis wilt renoveren naar een ‘nul op de meter’ woning dan kun je op basis van je inkomen zelfs € 25.000 extra lenen. Een ‘nul op de meter’ woning is een woning waarbij in een jaar even zoveel energie wordt opgewekt, dan er wordt verbruikt. Je hebt in dat geval geen of nauwelijks energielasten. Daarom is het verantwoord om meer te lenen.

Welke oplossing past bij jouw situatie?

Er zijn veel mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren. Hieronder lichten we er een aantal toe. Een adviseur van Hypotheek Visie kan voor jou inzichtelijk maken welke optie het beste bij jouw persoonlijke situatie past. 

Rentekorting verduurzamen

Er zijn ook steeds meer geldverstrekkers die een korting geven op de hypotheekrente als je een energiezuinig huis koopt of als je energiebesparende maatregelen doorvoert. De mogelijkheden en voorwaarden verschillen per geldverstrekker. Je hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Verduurzamen en NHG

Wil je een hypotheek afsluiten met NHG dan kun je ook meer lenen. De NHG-kostengrens in 2022 is normaal gesproken € 355.000. Wil je investeren in energiebesparende maatregelen, dan stijgt de kostengrens naar € 376.300. Die extra financieringsruimte moet je wel besteden aan de energiebesparende maatregelen.

Welke energiebesparende maatregelen kun je meefinancieren?

Meer lenen voor energiebesparende maatregelen is mooi. Maar niet elke maatregel valt hieronder. We hebben een overzicht gemaakt voor welke voorzieningen je meer kunt lenen. Dit overzicht wordt jaarlijks opnieuw bekeken.

 • Zonnepanelen

 • Isolatie van gevel, dak, leiding of vloer

 • HR++ beglazing of triple glas (HR+++)

 • Isolerende deuren en kozijnen in combinatie met hoog rendement beglazing (minimaal HR++)

 • Warmtepomp

 • Energiezuinige ventilatie

 • Douche met warmteterugwinning

Wil je verduurzamen dan moet je vooraf bij de taxatie aangeven welke energiebesparende maatregelen je wilt treffen. De (extra) hypotheek die je afsluit wordt niet direct aan je uitbetaald. De geldverstrekker stort het meestal in een bouwdepot. Veel geldverstrekkers hebben een apart bouwdepot voor verduurzaming. Je mag dit bouwdepot dan ook alleen gebruiken voor het financieren van energiebesparende maatregelen. Uitbetaling gebeurt aan de hand van nota’s van de (ver)bouw die je naar de geldverstrekker opstuurt.

Energiebespaarbudget

Weet je nog niet goed welke energiebesparende voorzieningen je wilt afsluiten, dan kun je kiezen voor het energiebespaarbudget. Het bedrag tot maximaal 6% van de waarde van de woning ook in een bouwdepot geplaatst. In dit geval regel je dus eerst je hypotheek en kun je later besluiten welke energiebesparende maatregelen het beste passen bij jouw situatie.

Andere financieringsmogelijkheden energiebesparende voorzieningen

 • Energiebespaarlening
  Een van de initiatieven van de overheid is de Energiebespaarlening. Via deze lening kun je voor het toepassen van energiebesparende maatregelen een bedrag van € 2.500 tot € 25.000 lenen tegen een gunstige rente. Wil je je huis renoveren tot een ‘nul op de meter’ woning dan kun je zelfs tot € 65.000 lenen. De Energiebespaarlening moet je, afhankelijk van de hoogte van het bedrag binnen 7, 10 of 15 jaar terugbetalen. Dit is sneller dan bij een hypotheek, die mag je namelijk in 30 jaar terugbetalen.

 • Duurzaamheidslening
  Diverse gemeentes stimuleren inwoners om hun huis energiezuiniger te maken. Dit doen ze door het financieel aantrekkelijk te maken door een duurzaamheidslening aan te bieden. Dit is een lening waarmee je tegen een gunstig tarief en voorwaarden energiebesparende maatregelen in je huis kunt toepassen. De duurzaamheidslening wordt niet door elke gemeente in Nederland aangeboden. Op de site van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kun je nagaan welke gemeentes de lening aanbieden.

 • Investeringssubsidie Duurzame Energie
  De overheid ziet graag dat huishoudens minder gas gebruiken en juist meer duurzame warmte. Je kunt daarom subsidie krijgen als je een zonneboiler of warmtepomp plaatst. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van wat je precies aanschaft. Je moet de subsidie binnen 6 maanden na plaatsing van het apparaat aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO).

Door energiebesparende voorzieningen toe te passen, betaal je maandelijks minder voor energie. Bovendien stijgt de waarde van je woning en help je het klimaat. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn om je woning te verduurzamen? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren