sluiten
Home
Maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Vul de onderstaande velden in

Wat is jouw inkomen?

Je leeftijd kan invloed hebben op de hoogte van je hypotheek.

Als je ouder bent dan 66 jaar (AOW-leeftijd) wordt de maximale hypotheek op een andere manier berekend. We houden hier in de berekening rekening mee. Bereik je binnen 10 jaar de AOW-leeftijd, dan is je pensioeninkomen van belang voor je hypotheekmogelijkheden.

Koop je het huis met je partner?

De leeftijd van je partner kan invloed hebben op de hoogte van je hypotheek.

Heb je financiële verplichtingen?

Voer hier de oorspronkelijke studieschuld in (van jou en je eventuele partner) vóórdat je bent begonnen met terubetalen

Vul hier het bedrag in dat je maandelijks aan alimentatie betaalt aan je ex-partner. Alimentatie voor je kinderen hoef je niet mee te rekenen.

Bekijk berekening

Bereken bruto jaarinkomen

Bereken jouw maximale hypotheek in 2022. Zo heb je direct een idee van het maximale bedrag dat je kan lenen voor de koop van jouw droomwoning.

Wil je weten wat mogelijk is voor jouw situatie? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in bij een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

 • Het grootste aanbod en de scherpste prijs
 • Wij krijgen geen afsluitprovisie voor jouw hypotheek
 • 100% Aandacht en tijd voor jouw persoonlijke situatie

Jouw maximale hypotheek

Op dit moment is het helaas niet mogelijk om je maximale hypotheek te berekenen. Probeer het opnieuw of neem contact met ons op.
Even geduld aub
Maximale hypotheek

De maximale hypotheek is gebaseerd op je inkomen.

Maximale koopsom

Je kunt in 2022 een hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van de woning.

Benodigd eigen geld

Met het te lenen bedrag in de vorm van een hypotheek kun je de koopsom van het huis betalen. Er komen echter nog gemiddeld 5% aan kosten bij voor onder andere overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en advies en bemiddelingskosten. Dit moet je met eigen geld betalen.

Bruto maandlasten

De maandlasten bestaan uit rente en aflossing van de hypotheek.

Nationale Hypotheek Garantie
Rente
Rentevaste periode
Soort hypotheek

Deze berekening is vastgesteld op basis van de bovenstaande uitgangspunten en geven een indicatie wat je kunt lenen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Wil je meer informatie maak dan een afspraak met een adviseur.

Maak een afspraak

Gratis en vrijblijvend!

Heb je haast met bieden?

Met een gratis hypotheekbelofte rapport kun je verkopers en makelaars zekerheid geven over wat je kunt lenen. Zo kun je snel bieden op jouw droomhuis.

Vragen?

Bekijk de veelgestelde vragen of neem gerust contact met ons op!

Bij vragen bekijk de FAQ of neem contact met ons op

Bereken jouw maximale hypotheek in 2022 met onze handige rekentool. Hiermee heb je direct een indicatie van het maximale bedrag dat je kan lenen voor de koop van jouw droomwoning. Wil je het complete plaatje weten voor jouw situatie? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in bij een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Je maximale hypotheek berekenen bij Hypotheek Visie

Waarom je jouw maximale hypotheek laat berekenen door één van de hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie:

 1. Het grootste aanbod en de scherpste prijs

 2. Wij krijgen geen afsluitprovisie voor jouw hypotheek

 3. 100% aandacht en tijd voor jouw persoonlijke situatie

 4. Altijd dichtbij: een vestiging bij jou in de buurt of via online webcam advies

Volledig onafhankelijk hypotheekadvies

De hypotheekrente speelt een belangrijke rol bij het berekenen van je maximale hypotheek. De hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie vergelijken de hypotheekrentes en voorwaarden van bijna alle banken en andere geldverstrekkers om voor jou de beste hypotheek te regelen. Hierbij kijken we niet alleen naar de beste rente, maar ook naar de beste voorwaarden. Op deze manier vinden we altijd de hypotheek die bij jouw situatie past.

Inzicht krijgen in de mogelijkheden

De maximale hypotheek die je hier kunt berekenen is een indicatie. Blijkt uit de berekening dat het hypotheekbedrag niet hoog genoeg is om een woning naar wens te kunnen kopen? Plan dan een vrijblijvend hypotheekadviesgesprek in. Onze adviseurs kijken graag naar jouw situatie en berekenen op basis hiervan jouw daadwerkelijke maximale hypotheek.

Daarnaast zou je kunnen kijken of één van deze mogelijkheden je kunnen helpen om je droomwoning te kopen:

Wil je je eerste huis kopen? Dan kan een adviseur voor je nagaan of je in aanmerking komt voor een Starterslening.

Maximale hypotheek

Net als vorig jaar kun je in 2022 100% van de waarde van de woning lenen. Bij de aankoop van een woning heb je ook te maken met bijkomende kosten. Dit betekent dat je deze vaak met eigen geld moet betalen.

Wil je graag energiebesparende maatregelen in je huis doorvoeren? Dan kun je tot 106% van de waarde van de woning lenen. Uiteraard is hoeveel je kunt lenen ook afhankelijk van je inkomen. Wil je exact weten wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen? Maak dan een afspraak met een adviseur van Hypotheek Visie.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Je wilt graag een huis kopen. Dan is het belangrijk dat je weet hoeveel je kunt lenen. Laat daarom voordat je op zoek gaat je maximale hypotheek berekenen. Hoeveel je maximaal kunt lenen is afhankelijk van een aantal factoren: toetsinkomen, woonquote, toetsrente, koopprijs van de woning.

Toetsinkomen

Het toetsinkomen is het inkomen waarmee we de maximale hypotheek berekenen. Het gaat om je bruto jaarinkomen. De volgende inkomsten mag je tot je bruto inkomsten rekenen:

 1. Brutosalaris

 2. Vakantietoeslag

 3. Onregelmatigheidstoeslag

 4. 13de maand

 5. Vaste eindejaarsuitkering

 6. Overwerk

 7. Provisie

Soms kunnen ook alimentatie of inkomsten uit vermogen meegenomen worden in de berekening. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan wordt je toetsinkomen bepaald aan de hand van je inkomsten van de laatste 3 jaar. Ben je korter dan 3 jaar zelfstandig ondernemer? Dan zijn er tegenwoordig bij sommige geldvertrekkers ook mogelijkheden als je van 1 jaar de cijfers kunt aantonen. 

Woonquote 

De woonquote is een percentage van je inkomen dat aangeeft welk deel van je inkomen je mag gebruiken voor de betaling van je hypotheek. De woonquotes worden in overleg met het Nibud vastgesteld.

Toetsrente 

De toetsrente is het rentepercentage dat je betaalt voor je hypotheek. Kies je voor een hypotheek met een rentevaste periode die korter is dan 10 jaar dan moet er met een voorgeschreven minimum rentepercentage worden gerekend.

Koopprijs van de woning

Bij het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek krijg je te maken met extra kosten zoals notariskosten, taxatiekosten en advieskosten. Deze kosten mag je meefinancieren in je hypotheek. Je maximale hypotheek mag niet meer zijn dan 100% van de marktwaarde van je woning. 

Veelgestelde vragen hypotheek berekenen

 1. Wat is de invloed van de hypotheekrente op het berekenen van de hypotheek?
  De hoogte van de hypotheekrente bepaalt voor een groot deel wat de maandlast van je hypotheek wordt. Hoe hoger de rente hoe hoger de maandlast. Hier houden geldverstrekkers rekening mee.

 2. Kan ik als ZZP’er / zelfstandige een hypotheek krijgen?
  Ook als zelfstandige kun je meestal een hypotheek krijgen. Hoeveel je kunt lenen, wordt vooral bepaald door je inkomen. Een geldverstrekker kijkt normaal gesproken naar je jaarcijfers van de afgelopen drie jaren. Ben je nog niet 3 jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer? Er zijn geldverstrekkers bij wie je al terecht kun als je van 1 jaar de cijfers kunt aantonen. We vertellen je meer over een huis kopen als zelfstandige.

 3. Ik heb een studieschuld. Kan ik dan een hypotheek krijgen?
  Gelukkig kun je een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt. Wel weegt je studieschuld mee bij het berekenen van je maximale hypotheek. Geldverstrekkers kijken naar de maandlast die bij deze schuld hoort. Dit bedrag kun je niet besteden aan woonlasten. Lees meer over een huis kopen met studieschuld.

 4. Hoe werkt het kopen van je eerste huis?
  Je wilt je eerste huis kopen. Wat komt daar bij kijken? Wij hebben de stappen die je doorloopt voor je op een rij gezet. Ga naar het stappenplan huis kopen.

 5. Wat is de maximale hypotheek in 2022?
  Het inkomenspercentage dat je aan je hypotheek mag besteden, wordt ieder jaar opnieuw berekend. Hierdoor kan het zijn dat je maximale hypotheek in 2022 anders is dan in 2021. Wil je weten wat jij maximaal kan lenen in 2022? Maak dan een vrijblijvende afspraak bij één van onze hypotheekadviseurs.

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren