sluiten
Home
Familiehypotheek

Hypotheek bij familie

Familiehypotheek

Meestal sluit je een hypotheek af bij een bank. Maar wist je dat je ook een familiehypotheek kunt afsluiten? Dat noem je een familiehypotheek. Bij een familiehypotheek dient een familielid als geldverstrekker. Dat kan voor een deel van de hypotheek maar ook als volledige hypotheek. Je leent dan geld van een familielid met je huis als onderpand. Zo’n familielening kan het kopen van je droomhuis een stuk dichterbij brengen.

familiehypotheek

  Wat houdt een Familiehypotheek in?

  Een familiehypotheek houdt in dat je een hypotheek afsluit bij een familielid. Dat familielid neemt eigenlijk de plaats in van de geldverstrekker. Zaken als rente, aflostijd en looptijd worden goed bekeken. Dat kun je zelf doen, maar dat kan ook met een hypotheekadviseur.

  Een familiehypotheek wordt afgesloten voor de gehele koopsom, maar vaak ook voor een gedeelte als er slechts een klein deel door de bank niet wordt gefinancierd.

  Hoe hoog is de rente bij familiehypotheek?

  De rente moet bij een familiehypotheek marktconform zijn. Dit houdt in dat de rente die je afsluit bij een familie maximaal 25% mag afwijken van wat kredietverstrekkers op dat moment hanteren. Kun je bijvoorbeeld een hypotheek bij een bank krijgen voor 4% rente? Dan kun je bij familie niet lager gaan zitten dan een hypotheek met 3% rente.

  Meer 'sparen' dan met een spaarrente

  Als de bank niet het hele hypotheekbedrag wil verstrekken, dan kan een familiehypotheek de oplossing zijn. Maar het is ook mogelijk om het hele bedrag bij een familielid te lenen. Voor degene die het geld uitleent, bijvoorbeeld de ouders, is het ook interessant. De rente die zij ontvangen is hoger dan de huidige spaarrente.

  Gevaren bij een familiehypotheek

  Een familiehypotheek brengt gevaren met zich mee. Wil je hier meer over weten? Lees ons blogartikel over de gevaren van een familiehypotheek

  Lees verder

  Hypotheekrente familiehypotheek aftrekbaar

  Als je aan de juiste voorwaarden voldoet, is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. Zoals elke lening voor een eigen woning moet je dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • je betaalt een 'normale' marktrente. Een veel lagere of hogere rente betalen mag dus niet.

  • je lost de lening tenminste annuïtair af in maximaal 30 jaar.

  • de lening wordt schriftelijk vastgelegd.

  Vastleggen hypotheek

  Leg de gegevens van de hypotheek zoals het leningbedrag, de rente, looptijd en de opzegtermijn goed vast. Liefst via de notaris. Je wilt in de toekomst geen discussies krijgen. Een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie kan je hierbij prima helpen.

  Maak een afspraak met de financieel adviseur van Hypotheek Visie om na te gaan of een familiehypotheek past bij jouw wensen en mogelijkheden.