sluiten
Home Hypotheek en rente
Hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek: deze begrippen kom je vaak tegen als je een hypotheek wilt afsluiten of oversluiten. Maar wat is het nou eigenlijk precies? Jij bent niet de enige met deze vraag. Op deze pagina vind je alvast alle informatie over hypotheekrente en de hypotheekrenteaftrek. Onze adviseurs helpen je na het lezen graag verder.

Hypotheekrenteaftrek

Wat is hypotheekrente?

Een hypotheek is een lening voor je woning. Over die lening betaal je rente en dat bedrag noemen we de hypotheekrente. De hypotheekrente is naast de aflossing een belangrijk deel van je maandlasten.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrente die je betaalt over je hypotheek is aftrekbaar van de belasting. Dit noemen we hypotheekrenteaftrek. Deze aftrek levert jou belastingvoordeel op. Hierdoor zijn je netto maandlasten lager.

Wat is hypotheekrenteaftrek

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Bij je jaarlijkse belastingaangifte mag je de betaalde hypotheekrente aftrekken van je belastbaar inkomen. De belastingdienst bepaalt dan hoeveel belasting je teveel hebt betaald. Hoeveel je teveel hebt betaald, is onder andere afhankelijk van het belastingtarief waarin je inkomen valt. Het bedrag dat je teveel hebt betaald, krijg je vervolgens terug.

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Hoeveel hypotheekrenteaftrek krijg ik? Een rekenvoorbeeld:

  • Jaarinkomen: €35.000

  • Inkomstenbelasting: 37,10% = €12.985

  • Hypotheek: €130.000

  • Bruto maandlasten (rente + aflossing): €461

  • Hypotheekrente jaar 1: €2.171

De hypotheekrente mag je aftrekken van je inkomen. Dit geeft ons de volgende rekensom:

  • Inkomstenbelasting: 37,10% x ( €35.000 - €2.171) = €12.180

Het recht op hypotheekrenteaftrek levert in dit voorbeeld een verschil van €805 op. Dit komt neer op €67 per maand. De netto maandlasten komen hiermee op €394, namelijk €461 - €67. 

Dit is een vereenvoudigd voorbeeld. Onze hypotheekadviseurs kunnen je vrijblijvend en kosteloos adviseren als je hier vragen over hebt.

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Hoe lang is de hypotheekrente aftrekbaar?

De hypotheekrente mag je maximaal 30 jaar aftrekken. Heb je je hypotheek voor 1 januari 2001 afgesloten? Dan gaat de termijn van 30 jaar pas op die datum in. Heb je na die datum een extra hypotheekbedrag nodig? Dan geldt voor dat extra bedrag vanaf dat moment een termijn van 30 jaar.

Na 30 jaar krijg je dus geen geld meer terug van de belastingdienst. Heb je je hypotheek dan nog niet (volledig) afgelost? Dan worden je bruto maandlasten je netto maandlasten en kunnen je woonlasten dus stijgen.

Afbouw hypotheekrenteaftrek

Er gaat de komende jaren iets veranderen: de afbouw van hypotheekrenteaftrek. In de hoogste belastingschijf betaal je 52% belasting. Maar sinds 1 januari 2018 krijg je nog maar maximaal 49,5% terug van de belastingdienst. Dit percentage wordt de komende jaren ieder jaar met 0,5% verlaagd tot uiteindelijk 38%. Dit noemen we afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

Je kunt ervoor kiezen om het belastingvoordeel niet in één keer maar maandelijks uit te laten betalen, waardoor je netto maandlasten meteen lager zijn. Dit kan door een voorlopige teruggave aan te vragen bij de belastingdienst.

Tijdelijk twee huizen: hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrente mag je alleen aftrekken van de hypotheek van het huis waar je daadwerkelijk woont. Maar er is een uitzondering. Heb je een nieuwe woning gekocht, maar is de oude woning nog niet verkocht? Dan zit je tijdelijk met twee huizen en ook twee hypotheken. Je mag dan nog een tijd (maximaal 3 jaar na het jaar waarin je je oude huis hebt verlaten) ook de hypotheekrente van je oude hypotheek af blijven trekken. Je oude woning moet wel te koop staan en mag in die tijd niet verhuurd worden.

Aflossingsvrije hypotheek en hypotheekrenteaftrek

Is de rente bij een aflossingsvrije hypotheek ook aftrekbaar? Als je na 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten, dan is de betaalde rente niet aftrekbaar. Bij hypotheken die zijn afgesloten voor 2013 is dit wel het geval. Onze adviseurs helpen je graag met informatie over jouw specifieke situatie.

Meer weten over hypotheekrenteaftrek?

Heb je vragen over de hypotheekrenteaftrek? Maak dan een afspraak met een adviseur van Hypotheek Visie.

Maak een afspraak

Maak een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Afspraak maken