sluiten
Home Hypotheek en rente
Het regelen van de voorlopige teruggave van hypotheekrente

We leggen het uit

Het regelen van de voorlopige teruggave van hypotheekrente

Heb je een eigen huis met een hypotheek? Dan betaal je maandelijks hypotheekrente. De hypotheekrente die je betaalt, is in veel gevallen aftrekbaar van de belasting. Dit levert je belastingvoordeel op. Je kunt ervoor kiezen om dit voordeel maandelijks door de Belastingdienst vooruit te laten betalen, in plaats van één keer per jaar achteraf. Hoe pak je dit aan?

  Eigen woning en belastingvoordeel

  In veel gevallen kun je de betaalde hypotheekrente als aftrekpost opvoeren bij je belastingaangifte. Je betaalde hypotheekrente wordt dan in mindering gebracht op je bruto-inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

  Je kunt alleen rente aftrekken van een zogenaamde eigenwoningschuld. Dit is een hypotheek die je gebruikt hebt om een woning te kopen of te verbouwen.

  Heb je je hypotheek na 1 januari 2013 afgesloten, dan geldt als voorwaarde dat hypotheekrente alleen aftrekbaar is van de belasting als de hypotheek binnen 30 jaar helemaal afgelost wordt met behulp van een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

  Eenmalige aftrekposten

  Ook bepaalde kosten zijn aftrekbaar van je inkomen. Kosten die je maakt voor het afsluiten van je hypotheek mag je eenmalig aftrekken in het jaar dat je deze kosten maakt. Bijvoorbeeld taxatiekosten (als de geldverstrekker de taxatie vereist om de lening te krijgen), advieskosten en notariskosten voor de hypotheekakte.

  Voorlopige belastingteruggave hypotheekrente aanvragen

  Via de website van de Belastingdienst kun je eenvoudig je voorlopige teruggaaf van de hypotheekrente aanvragen.
  Dat gaat als volgt:

  • Log bij de Belastingdienst in met je DigiD.

  • Klik op ‘inkomstenbelasting’ en kies het jaar waarover het gaat.

  • Vul daarna je persoonlijke gegevens, je inkomen en de gegevens van je woning in. Weet je bijvoorbeeld je nieuwe WOZ-waarde nog niet, schat deze dan liever te hoog dan te laag in om te voorkomen dat je later veel terug moet betalen, mét belastingrente.

  • Vul vervolgens de gegevens van je hypotheek in. Aflossingen en premies van hypothecaire spaarproducten zijn niet aftrekbaar.

  • Controleer of alle gegevens goed ingevuld zijn en onderteken de aanvraag met je DigiD. Je ziet al direct de hoogte van de voorlopige teruggaaf van hypotheekrente. Het bedrag wordt terugbetaald verdeeld over het aantal kalendermaanden dat dat jaar nog heeft.

  Verandert je situatie? Wijzig of beëindig je voorlopige teruggave

  De Belastingdienst zet jouw voorlopige teruggave automatisch voort. Als je eenmaal een aanvraag hebt gedaan, dan hoef je dat volgend jaar dus niet nog eens te doen. Ook maakt de Belastingdienst een schatting van de maandelijks door jou terug te ontvangen belasting, op basis van wat jij hebt ingevuld op het online formulier. Dat bedrag wordt één keer berekend en staat daarna vast. Elk jaar in november krijg je bericht over de voorlopige teruggave voor het komende jaar. Verandert jouw persoonlijke situatie? Dan kan het nodig zijn om de voorlopige teruggave te wijzigen of stop te zetten. Bijvoorbeeld als je inkomen of gezinssituatie verandert. Maar ook als je een huis hebt gekocht of verkocht. Of als het rentepercentage van je hypotheek is aangepast of je hebt afgelost op je hypotheek.

  Als je een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek hebt, dan daalt je hypotheekbedrag iedere maand vanzelf. Je betaalt daardoor minder hypotheekrente dan de maand ervoor. Pas dit bedrag dan ook aan in je voorlopige teruggave. Zo voorkom je dat je straks een bedrag moet terugbetalen aan de Belastingdienst.

  Heb je nog vragen over de voorlopige teruggaaf van de hypotheekrente of het aanvragen ervan? De adviseur van Hypotheek Visie beantwoordt ze graag voor je.