sluiten
Home Woonsituaties
Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten betekent dat je met je hypotheek overstapt van je huidige geldverstrekker naar een andere geldverstrekker. Wanneer de hypotheekrente laag is, kan oversluiten je mogelijk voordeel opleveren. Het kan ook interessant zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm. Of je hypotheek oversluiten verstandig is, is geheel afhankelijk van je wensen en mogelijkheden. Het is belangrijk om je goed te laten adviseren. Wij zetten alvast een aantal dingen op een rij over het oversluiten van je hypotheek. 

Hypotheek oversluiten

  Wanneer is het interessant om je hypotheek over te sluiten?

  Door je hypotheek over te sluiten kun je je maandlasten te verlagen. Dit kan aIs de hypotheekrente lager is dan de rente die je nu betaalt. Je maandlasten dalen namelijk door de lagere rente. Oversluiten kost alleen wel geld. Het is dus belangrijk om te berekenen of je voordeel behaalt door je hypotheek om te zetten.

  Lees meer over wanneer oversluiten van je hypotheek interessant is >

  Wil je graag weten of het oversluiten van jouw hypotheek verstandig is? Maak een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs om dit te berekenen. 

  Kosten oversluiten hypotheek berekenen

  Het oversluiten van je hypotheek kost geld. Ook moet je de bank vaak een boete betalen als je tussentijds je hypotheek oversluit. Waarom is dit? Lees alles over waarom je een boete moet betalen >. Met deze informatie kun je ook berekenen of het omzetten van je hypotheek interessant is. Lees alles over de kosten van oversluiten >

  Het oversluiten van een spaarhypotheek

  Het oversluiten van een (bank)spaarhypotheek levert zelden voordeel op. Dit komt doordat je naast de hypotheekrente ook een premie voor je spaarverzekering betaalt. Het rendement van deze spaarverzekering staat vast. Dit is namelijk gelijk aan de rente die je betaalt.

  Wanneer je je (bank)spaarhypotheek oversluit naar een lagere rente, wordt de premie opnieuw berekend. Hoe lager de rente des te meer premie je moet inleggen om het rendement te behalen om op de einddatum je hypotheek te kunnen aflossen.

  Kan ik mijn hypotheek oversluiten

  Oversluiten van een andere hypotheekvorm

  Als je een hypotheek hebt waarbij je niet of beperkt aflost, bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek, dan kun je je hypotheek ook oversluiten naar een andere hypotheekvorm. Een vorm waarbij je de zekerheid hebt dat je je hypotheek kunt aflossen of waarbij je iedere maand gaat aflossen. Dit kan hogere maandlasten met zich meebrengen.

  Kun je deze hogere maandlasten aan? Dan kan het verstandig zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm.

  Het is belangrijk dat je je goed laat adviseren over het oversluiten van je hypotheek. Een van onze hypotheekadviseurs brengt graag voor je in kaart wat voor jou de beste oplossing is.

  Wat is rentemiddeling?

  Soms kun je bij je huidige geldverstrekker blijven en toch profiteren van een lagere hypotheekrente. Je kunt dan tussentijds overstappen naar een andere rente. De rente zet je dan opnieuw vast. Je hoeft niet te wachten tot het einde van de rentevaste periode. Dit wordt ook wel rentemiddeling genoemd.

  Huis onder water

  Je huis staat onder water als je hypotheek hoger is dan de waarde van je woning. De kans dat je je hypotheek kunt oversluiten is dan een stuk kleiner. In veel gevallen voldoe je namelijk niet aan de acceptatieregels die de geldverstrekkers hanteren. Meestal kun je maximaal 100% van de waarde van je woning lenen.

  Is het dan helemaal niet mogelijk? Sommige banken bieden toch de mogelijkheid om je hypotheek over te sluiten. Is oversluiten niet mogelijk? Dan kun je kijken of je bij je eigen geldverstrekker kunt profiteren van een lagere rente door middel van rentemiddeling.

  Tips voor het oversluiten van je hypotheek

  Tip 1: het beste moment om je hypotheek over te sluiten is als de rentevaste periode afloopt. Je kunt dan namelijk je hypotheek zonder boete oversluiten. Accepteer daarom niet zomaar het rentevoorstel van de bank. Maar ga na of het oversluiten van je hypotheek niet voordeliger is.

  Tip 2: het is mogelijk om een bestaande hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarmee krijg je extra zekerheid van de geldverstrekker en loop je dus minder risico. Dit kan als de taxatiewaarde van de woning niet hoger is dan de NHG-grens van € 405.000 (2023).

  Tip 3: de hoogte van de hypotheekrente is onder andere afhankelijk van de risicoklasse. Dit is de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Bij een hypotheekbedrag van € 250.000 en een woningwaarde van € 300.000 is dit bijvoorbeeld 83%. Hoe hoger dit percentage is hoe hoger de rente. Heb je afgelost op je hypotheek? Of is de waarde van je woning gestegen? Dan val je misschien in een lagere risicoklasse. Een aantal geldverstrekkers verlaagt dan automatisch je hypotheekrente. Maar soms moet je hier zelf om vragen. Je hypotheekadviseur kan dit voor je nagaan.

  Oversluiten van je hypotheek


  Wil je graag weten of het oversluiten van je hypotheek verstandig is?

  Maak een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

  Maak een afspraak