sluiten

Kosten hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten kost geld. Je sluit namelijk een nieuwe hypotheek af. Hypotheek Visie zet voor je op een rij met welke kosten je rekening moet houden als je je hypotheek wilt oversluiten.

Kosten oversluiten hypotheek

Kosten voor het oversluiten van je hypotheek

Als je je hypotheek wilt oversluiten dan komen daar kosten bij kijken. Dit zijn:

  • Boeterente. Als je je hypotheek tussentijds oversluit, loopt de bank inkomsten mis. Om die misgelopen inkomsten te compenseren, betaal je een boete.

  • Taxatiekosten. De nieuwe geldverstrekker wil weten wat de waarde van je woning is.

  • Notariskosten. Je sluit een nieuwe hypotheek af. Er moet hiervoor een hypotheekakte worden opgesteld.

  • Advieskosten. Een adviseur gaat voor je na of oversluiten past bij je wensen en mogelijkheden en regelt deze oversluiting.

  • En eventueel kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wil je een hypotheek met NHG dan betaal je eenmalig een bedrag.

Meer weten?

Kosten meefinancieren of zelf betalen?

Oversluiten kan flink wat geld kosten. Je kunt deze kosten zelf betalen. Maar misschien heb je niet voldoende eigen geld om de kosten te kunnen betalen. Of wil je je spaargeld daar niet voor gebruiken. Je mag de kosten meefinancieren in de hypotheek. Je nieuwe hypotheek wordt dan iets hoger. Dit moet dan wel kunnen op basis van je inkomen en de waarde van de woning.

Kosten hypotheek oversluiten

Kosten hypotheek oversluiten aftrekbaar

De kosten voor het oversluiten van je hypotheek zijn aftrekbaar van je inkomen. Financier je de kosten mee in de hypotheek, dan kun je de rente over dit bedrag niet van de belasting aftrekken.

Voorbeeld
Je hebt een hypotheek van € 200.000. Je wilt je hypotheek oversluiten naar een geldverstrekker die een rente van 2,8% biedt. De totale kosten (boeterente, notariskosten, taxatiekosten en advieskosten) bedragen € 10.700. Je financiert dit bedrag mee in je nieuwe hypotheek. Je nieuwe hypotheek wordt dus € 210.700. Je betaalt voor je nieuwe hypotheek € 5.900 aan hypotheekrente (€ 210.700 x 2,8%). Hiervan mag je € 5.600 (2,8% x € 200.000) van de belasting aftrekken. De rente over de € 10.700 (2,8% = € 290) is niet aftrekbaar. De kosten van € 10.700 die je moet maken om over te sluiten mag je wel eenmalig van de belasting aftrekken.

Ook interessant om te lezen:

  • Hypotheek oversluiten

  • Wanneer is je hypotheek oversluiten interessant?

  • Waarom moet je een boete betalen als je je hypotheek wilt oversluiten?

  • Rentemiddeling

  • Je hypotheek oversluiten: hoe verloopt het proces?