sluiten
Home Woonsituaties Hypotheek oversluiten
Je hypotheek oversluiten: hoe verloopt het proces?

Je hypotheek oversluiten: hoe verloopt het proces?

Je hypotheek oversluiten houdt in dat je afscheid neemt van je huidige bank en een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere bank. Het proces voor het oversluiten van je hypotheek werkt daarom voor een groot deel hetzelfde als het afsluiten van een nieuwe hypotheek, wanneer je bijvoorbeeld een ander huis hebt gekocht. 

header-je-hypotheek-oversluiten

Adviestraject bij oversluiten hypotheek

Een goede hypotheekadviseur doorloopt met jou de volgende stappen:

  • Inventariseren. De adviseur brengt samen met jou je huidige financiële en persoonlijke situatie in kaart.

  • Analyseren en adviseren. De adviseur onderzoekt wat het beste bij je wensen, inkomen en toekomst past. Hij berekent of oversluiten voordelig voor je is. Hij vergelijkt de oude en de nieuwe situatie voor je. Hij vergelijkt verschillende aanbieders, kijkt naar de mogelijke hypotheekvormen, leest de kleine letters en weegt uitgebreid voor- en nadelen tegen elkaar af.

  • Productkeuze en aanvraag. De adviseur zet de aanvraagprocedure in gang. Hij helpt je bij het afsluiten en neemt zoveel mogelijk werk uit handen.

De adviseur maakt voor jou inzichtelijk wat mogelijk is op basis van je huidige situatie, brengt de kosten in kaart en zet deze af tegen het mogelijk voordeel. Zo kun je straks makkelijk de keuze maken of oversluiten voor jou zinvol is.

Gewenste hypotheek mogelijk?

Omdat je een nieuwe hypotheek afsluit, zal de nieuwe geldverstrekker nagaan of je de gewenste hypotheek ook kunt krijgen. De geldverstrekker kijkt daarbij naar je inkomen, de waarde van je woning en de rentestand. Dit houdt ook in dat je jouw woning opnieuw moet laten taxeren.

Notaris

Je sluit een nieuwe hypotheek af. Dit betekent dat je opnieuw naar de notaris moet. Er moet namelijk een nieuwe hypotheekakte worden opgesteld. Dit is de overeenkomst tussen jou en de geldverstrekker. De notaris stelt niet alleen de nieuwe akte op, maar zorgt er ook voor dat je oude hypotheek wordt ingelost.

Ook interessant om te lezen:

  • Hypotheek oversluiten

  • Wanneer is je hypotheek oversluiten interessant?

  • Waarom moet je een boete betalen als je je hypotheek wilt oversluiten?

  • Kosten hypotheek oversluiten

  • Rentemiddeling

Advies oversluiten hypotheek?

Onze hypotheekadviseurs brengen graag jouw mogelijkheden in kaart.