sluiten
Home Woonsituaties Hypotheek oversluiten
Wanneer is je hypotheek oversluiten interessant?

Wanneer is je hypotheek oversluiten interessant?

Je hypotheek oversluiten is interessant als je financieel voordeel kunt behalen. Is de hypotheekrente lager dan de rente die je nu voor je hypotheek betaalt, dan kan oversluiten je financieel voordeel opleveren. De lagere rente zorgt voor lagere maandlasten. Het oversluiten van je hypotheek is niet zonder kosten. Je moet taxatie- en notaris- en advieskosten betalen. Sluit je je hypotheek over tijdens je rentevaste periode dan moet je meestal ook een boete betalen.

Wanneer hypotheek oversluiten

Kosten oversluiten hypotheek terugverdienen

Je hypotheek oversluiten kost geld. Ondanks de extra kosten kan het toch voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten. Door over te sluiten betaal je iedere maand minder voor je hypotheek. En zo kun je je kosten en de boeterente vaak binnen een paar jaar terugverdienen.

Voorbeeldberekening

    

Huidige situatie

Oversluiten naar een andere geldverstrekker   

Hypotheek  

€ 200.000

€ 200.000

Hypotheek 10 jaar vast

4,80% (nog 2 jaar vast)

1,80%

Maandlasten

€ 800

€ 300

Voordeel oversluiten

 

€ 500 per maand

Kosten oversluiten incl. boetrente

 

€ 14.015

Terugverdientijd kosten

 

29 maanden
(€ 14.015 / € 500 = 29)

  • In de berekening zijn we uitgegaan van een aflossingsvrije hypotheek.

  • Er is geen rekening gehouden met het belastingvoordeel. De hypotheekrente maar ook de kosten van het oversluiten zijn (deels) aftrekbaar van de belasting.

Oversluiten (bank)spaarhypotheek

Heb je een (bank)spaarhypotheek die je wilt oversluiten? Laat je dan goed adviseren. Bij een (bank)spaarhypotheek betaal je naast de hypotheekrente ook een premie voor je spaarverzekering/rekening. Met deze spaarverzekering/rekening los je op de einddatum je hypotheek af. Het rendement van je spaarverzekering /rekening staat vast. Dit is gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. Dit betekent dat als je je hypotheek oversluit naar een lagere rente, dat ook de premie of inleg opnieuw wordt berekend. Je krijgt vanaf dat moment ook een lagere rentevergoeding op je spaarverzekering/rekening. Je gaat minder rente betalen, maar door de lagere rente stijgt je premie. Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan moet je hier dus goed bij stil staan.

Hypotheekadvies oversluiten

Het is belangrijk dat je je goed laat adviseren over het oversluiten van je hypotheek. Maak een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.