sluiten

Hypotheekadvies voor ondernemers

ZZP en een hypotheek

Ben je ZZP'er of ondernemer? Dan is het in veel gevallen mogelijk om een hypotheek af te sluiten. De afgelopen tijd zijn banken soepeler geworden in het verstrekken van een hypotheek aan ondernemers en ZZP'ers. Een bank is nog wel steeds op zoek naar zekerheid. Een goede hypotheekadviseur is daarom geen overbodige luxe. Hij of zij kan je op weg helpen. Wij zetten alvast een aantal mogelijkheden op een rij.

Hypotheek ZZP

Hypotheek berekenen als ZZP'er of ondernemer

De bank vindt het belangrijk om zekerheid te hebben als er een hypotheek voor je wordt afgesloten. Om die reden wegen er een aantal factoren mee als je wil berekenen hoeveel hypotheek jij als ZZP'er of ondernemer kunt krijgen. We leggen de belangrijkste factoren hieronder aan je uit.

Hoe lang ben je al ZZP'er?

De bank wil graag inzage in je inkomsten. Maar als ZZP'er heb je vaak wisselende inkomsten. Om die reden vinden veel banken het prettig als je minimaal 3 jaar aan inkomensgegevens kunt overhandigen.

Het ene jaar is het andere niet. Zo heeft de bank een beter beeld bij jouw financiële situatie.

Hoe hoog zijn je inkomsten?

De gemiddelde winst van de afgelopen drie jaren wordt normaal gesproken gebruikt als toetsingsinkomen voor jouw hypotheek.

Uitzondering: als je winst van het afgelopen jaar lager is geweest dan je gemiddelde over de afgelopen drie jaar, dan wordt je winst van het afgelopen jaar als toetsingsinkomen gebruikt.

Andere factoren

Naast deze twee factoren zijn er nog een aantal andere factoren waar banken vaak naar kijken.

Denk hierbij aan de branche waarin je werkzaam bent, de opdrachten die je in het verschiet hebt, eventueel eigen geld dat je zelf kunt investeren, en je (professionele) achtergrond.

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voor ZZP'ers

Door een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) loop je minder risico. Een hypotheek met NHG is mogelijk als je een huis koopt van maximaal € 405.000 (NHG-grens 2023). Ben je langer dan drie jaar actief, dan kijken geldverstrekkers naar het gemiddelde van de afgelopen drie jaar.

Ben je nog geen 3 jaar ondernemer maar al wel langer dan 12 maanden? Dan zijn er ook mogelijkheden om een hypotheek met NHG te krijgen. Je hebt dan wel een Inkomensverklaring Ondernemer nodig, die moet worden opgesteld door een door NHG geselecteerde rekenexpert. Je kunt deze zelf aanvragen of via je adviseur.

Als zzp’er een hypotheek met NHG afsluiten is niet bij elke geldverstrekker mogelijk. Hypotheek Visie werkt met diverse geldverstrekkers die een startende zzp'er accepteren.

Hypotheek ondernemer

Hypotheek blijven betalen bij arbeidsongeschiktheid

Als je ziek of arbeidsongeschikt raakt, heeft dit direct gevolgen voor je inkomsten. Je kunt als zelfstandige niet terugvallen op een uitkering van de overheid. Tref dus zelf voorzieningen, zodat je zeker weet dat je je hypotheeklasten ook kunt blijven betalen wanneer er iets gebeurd. Laat je goed adviseren over een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers.

Persoonlijk advies voor zelfstandigen en ondernemers

Het is altijd goed om jouw mogelijkheden als te bespreken met een financieel adviseur. Zo kun je goed voorbereid een bod uitbrengen. Maak hieronder vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs.

Maak een afspraak