sluiten

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek betaal je elke maand rente over de lening. Daarnaast spaar je voor de aflossing van je hypotheek door een spaarverzekering af te sluiten. Een spaarhypotheek bestaat dus uit twee onderdelen: de lening waar je rente over betaalt en de premie voor de spaarverzekering.

Kenmerken spaarhypotheek

  • Zekerheid dat je de hypotheek volledig aflost

  • Je maandlasten zijn vast

  • De hypotheekrente bepaalt rendement van de spaarverzekering

  • Combinatie hypotheekverstrekker en verzekeraar ligt vast

Sparen voor aflossing

Met een spaarhypotheek weet je 100% zeker dat je het kapitaal opbouwt dat je nodig hebt om de hypotheek af te lossen. Met de premie van de spaarverzekering bouw je (belastingvrij) vermogen op. Het rendement van de spaarverzekering staat vast. Dit is namelijk gelijk aan de rente die je betaalt. Aan het einde van de looptijd is het gespaarde bedrag gelijk aan je hypotheekschuld en kun je de lening volledig aflossen.

Relatie rente en premie

Het rendement van de spaarverzekering staat vast. Dit is gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. Als de rente voor een nieuwe rentevaste periode wordt vastgezet, wordt ook de premie opnieuw berekend. Stijgt de hypotheekrente, dan ga je minder premie betalen. Daalt de rente, dan stijgt je premie.

Overlijdensrisicoverzekering

Met de spaarverzekering spaar je om je hypotheek af te kunnen lossen. Maar je kunt in die verzekering ook meteen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Met die overlijdensrisicoverzekering kun je de hypotheek aflossen bij overlijden. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het verplicht om bij het afsluiten van een hypothecaire lening ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

maandlast spaarhypotheek

Hypotheekrenteaftrek bij bestaande hypotheken

Sluit je een nieuwe hypotheek na 1 januari 2013? Dan heb je alleen hypotheekrenteaftrek als je kiest voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Had je op 31 december 2012 al een hypotheek? Dan blijf je over je bestaande spaarhypotheek gewoon renteaftrek behouden.

Maak een afspraak

Maak een afspraak met de financieel adviseur van Hypotheek Visie om na te gaan of een spaarhypotheek past bij jouw wensen en mogelijkheden.

Maak een afspraak