sluiten
Home Hypotheek en rente
Belastingvrije schenking

Jubelton: belastingvrije schenking eigen woning

Vanaf 1 januari 2023 wordt de jubelton verlaagd naar €27.231. Dat betekent dat er bijna €80.000 minder belastingvrij geschonken mag worden dan in 2022. In 2024 schaft het Kabinet de jubelton-regeling helemaal af. Dit om ongelijkheid op de woningmarkt te verkleinen. 

Belastingvrij schenken voor een huis

Het ondersteunen van (klein)kinderen bij de financiering van een woning is voor veel ouders een goede reden voor een schenking. Overigens niet alleen ouders: eenieder mag geld schenken voor een woning als de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is. Dat dit belastingvrij kan is erg interessant. Het gaat tenslotte bij de aankoop van een huis vaak over grote bedragen. Belastingvrij schenken kan dit jaar nog tot ruim €100.000.

Als de schenking voor iemand is, die niet meteen een nieuw huis koopt of een verbouwing op de planning heeft staan, is nu gebruik maken van de jubelton nog steeds interessant. De schenking mag apart gezet worden, maar de gift moet wel binnen drie kalenderjaren gebruikt worden voor zaken aangaande het eigen huis.  

Voor wie is de schenkingsvrijstelling?

Wanneer betaal je geen schenkingsbelasting? Je moet een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je bent tussen de 18 en 40 jaar oud bent als je de schenking ontvangt. Als je ouder bent, maar je partner is jonger dan 40 jaar, dan geldt de vrijstelling ook.

 • Je moet de schenking gebruiken voor de eigen woning.
  Hier valt onder:
  - Aankoop, verbouwing of onderhouden van je eigen woning
  - Aflossing van je hypotheek
  - Aflossing restschuld hypotheek
  - Afkopen van rechten op erfpacht, opstal of beklemming van de eigenwoning
  De schenkingsvrijstelling geldt niet voor de bijkomende kosten. Denk aan bemiddelingskosten voor de hypotheek, taxatie- en notariskosten, boeterente en bouwrente.

 • Ontvang je de schenking in 2022 dan gebruik je het geld uiterlijk in 2023.

 • Je kunt schriftelijk bewijzen dat de schenking aan jou is betaald en dat je de schenking hebt gebruikt voor je eigen woning.

 • Jij of je partner hebben nog niet eerder gebruik gemaakt van een 'verhoogde vrijstelling' voor een schenking van dezelfde schenker. Is dit wel het geval, dan heb je in bepaalde gevallen toch nog rechts op een belastingvrije schenking.

 • Als de schenking is vastgelegd in een overeenkomst, dan mogen daarin geen voorwaarden voor de schenking staan. Behalve dat de schenking op tijd voor de eigen woning moet worden gebruikt.

 • Je vraagt de vrijstelling aan in de aangifte schenkbelasting 2022.

Je mag de schenking van iedereen ontvangen. Bovendien kun je slechts eenmalig gebruik maken van de verhoogde vrijstelling.

Wat als je al eerder een schenking hebt ontvangen?

Heb je al eens eerder een schenking ontvangen die viel onder de verhoogde vrijstelling? Dan kun je slechts enkele gevallen nog een keer gebruik maken van een schenkingsvrijstelling. Voor sommige situaties is er een overgangsrecht.

Schenkingen ontvangen vóór 1 januari 2010
Heb je vóór 2010 al gebruik gemaakt van een verhoogde schenkingsvrijstelling? Dan heb je in 2017 nog recht op een extra vrijstelling van maximaal € 27.567. Wanneer je in 2015 of 2016 ook gebruik hebt gemaakt van de aanvullende belastingvrije schenking van maximaal € 27.570, dan is het mogelijk om in 2017 of 2018 nog een aanvullende belastingvrije schenking voor een eigen woning te ontvangen van maximaal € 46.984. Zo kun je in totaal tot € 100.000 belastingvrij ontvangen.

Vraag advies over schenken en de jubelton

De regels rondom schenken en de jubelton zijn best ingewikkeld. Willen je ouders of iemand anders je helpen bij het kopen van een je eerste huis of ander huis? Of bij de verbouwing van je woning of aflossing van je hypotheek en denken ze erover je een 'jubelton' te schenken? Laat je dan goed adviseren over je mogelijkheden.