sluiten
Home Hypotheek en rente
Belastingvrije schenking

Jubelton: belastingvrije schenking eigen woning

In 2022 mag je voor de aankoop of verbouwing van een woning een belastingvrije schenking tot € 106.671 ontvangen. Deze eenmalig hoge schenkingsvrijstelling wordt ook wel de jubelton genoemd. Ontvang je een schenking en gebruik je deze voor de eigen woning? Dan hoef je hierover geen belasting te betalen. Dit hoeft ook niet als je de schenking gebruikt voor aflossing van je hypotheek of de restschuld van je verkochte woning. 

Voor wie is de schenkingsvrijstelling?

Wanneer betaal je geen schenkingsbelasting? Je moet een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je bent tussen de 18 en 40 jaar oud bent als je de schenking ontvangt. Als je ouder bent, maar je partner is jonger dan 40 jaar, dan geldt de vrijstelling ook.

 • Je moet de schenking gebruiken voor de eigen woning.
  Hier valt onder:
  - Aankoop, verbouwing of onderhouden van je eigen woning
  - Aflossing van je hypotheek
  - Aflossing restschuld hypotheek
  - Afkopen van rechten op erfpacht, opstal of beklemming van de eigenwoning
  De schenkingsvrijstelling geldt niet voor de bijkomende kosten. Denk aan bemiddelingskosten voor de hypotheek, taxatie- en notariskosten, boeterente en bouwrente.

 • Ontvang je de schenking in 2021 dan gebruik je het geld uiterlijk in 2023.

 • Je kunt schriftelijk bewijzen dat de schenking aan jou is betaald en dat je de schenking hebt gebruikt voor je eigen woning.

 • Jij of je partner hebben nog niet eerder gebruik gemaakt van een 'verhoogde vrijstelling' voor een schenking van dezelfde schenker. Is dit wel het geval, dan heb je in bepaalde gevallen toch nog rechts op een belastingvrije schenking.

 • Als de schenking is vastgelegd in een overeenkomst, dan mogen daarin geen voorwaarden voor de schenking staan. Behalve dat de schenking op tijd voor de eigen woning moet worden gebruikt.

 • Je vraagt de vrijstelling aan in de aangifte schenkbelasting 2021.

Je mag de schenking van iedereen ontvangen. Bovendien kun je slechts eenmalig gebruik maken van de verhoogde vrijstelling.

Wat als je al eerder een schenking hebt ontvangen?

Heb je al eens eerder een schenking ontvangen die viel onder de verhoogde vrijstelling? Dan kun je slechts enkele gevallen nog een keer gebruik maken van een schenkingsvrijstelling. Voor sommige situaties is er een overgangsrecht.

Schenkingen ontvangen vóór 1 januari 2010
Heb je vóór 2010 al gebruik gemaakt van een verhoogde schenkingsvrijstelling? Dan heb je in 2017 nog recht op een extra vrijstelling van maximaal € 27.567. Wanneer je in 2015 of 2016 ook gebruik hebt gemaakt van de aanvullende belastingvrije schenking van maximaal € 27.570, dan is het mogelijk om in 2017 of 2018 nog een aanvullende belastingvrije schenking voor een eigen woning te ontvangen van maximaal € 46.984. Zo kun je in totaal tot € 100.000 belastingvrij ontvangen.

Overige belastingvrijstelling komt te vervallen

Als je gebruikt maakt van de belastingvrije schenking komen alle andere vrijstellingen te vervallen. Dit betekent dat je in hetzelfde jaar ook niet nog eens € 5.627 (bedrag 2022) van je ouders belastingvrij ontvangen of € 2.274 (bedrag 2022)  van iemand anders.

Verlaging jubelton 2023

Het kabinent heeft besloten om de jubleton te laten vervallen. Dit gebeurt niet in een keer. Per 1 januari 2023 wordt de eenmalige schenkingsvrijstelling voor de eigen woning verlaagd tot €27.231.

De jubelton wordt per 1 januari 2024 helemaal afgeschaft. 

Vraag advies over schenken en de jubelton

De regels rondom schenken en de jubelton zijn best ingewikkeld. Willen je ouders of iemand anders je helpen bij het kopen van een je eerste huis of ander huis? Of bij de verbouwing van je woning of aflossing van je hypotheek en denken ze erover je een 'jubelton' te schenken? Laat je dan goed adviseren over je mogelijkheden. 

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren