sluiten
Home
Een eerste huis kopen met hulp van je ouders

Een eerste huis kopen met hulp van je ouders

Met de huidige hypotheekregels is het voor starters op de huizenmarkt steeds lastiger een eerste huis te kopen. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden die het kopen van een eerste huis kopen misschien wel mogelijk maken. Zo kunnen je ouders je bijvoorbeeld helpen. Wij vertellen je hier meer over.

Familiehypotheek

Een familiehypotheek sluit je niet bij een hypotheekverstrekker af, maar bij een familielid. Bijvoorbeeld bij je ouders. Je huis is net als bij een hypotheek bij een bank, het onderpand. Je kunt een gedeelte van het benodigde aankoopbedrag van een huis bij een familielid lenen of het totale bedrag.

Volledig of een deel lenen bij familie
Wanneer je de volledige hypotheek bij een familielid afsluit, kun je gezamenlijk bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen. Leen je een gedeelte bij een familielid, dan heeft dit invloed op het hypotheekbedrag dat je maximaal bij een hypotheekverstrekker kunt krijgen. De hypotheekverstrekker houdt namelijk rekening met de rente en aflossing die je aan je familielid betaalt in de berekening van de maximale hypotheek. Krijg je iedere maand een schenking van je familielid waar je de lening hebt afgesloten, en heb je daarom een lagere maandlast? Dan kan de hypotheekverstrekker de lasten van deze lening buiten beschouwing laten. Deze familielening heeft dan geen of minder effect op het bedrag dat je bij de hypotheekverstrekker kunt lenen.

Voordeel familiehypotheek familielid
Een familiehypotheek is voor degene die dat geld uitleent, bijvoorbeeld je ouders, ook interessant. Voor de hypotheek moet je een marktconforme rente afspreken. Deze rente is hoger dan de huidige spaarrente. Het familielid ontvangt dus meer rente.

Rente familiehypotheek aftrekbaar
Wanneer je een familiehypotheek volgens de juiste voorwaarden afsluit, is de hypotheekrente voor jou als starter fiscaal aftrekbaar. Leg de afspraken wel altijd goed vast, het liefst via een notaris. Bij je belastingaangifte moet je deze lening vervolgens opgeven aan de belastingdienst.

Meer informatie over hulp van je ouders bij het kopen van een huis

Wil je je eerste huis kopen? Een adviseur van Hypotheek Visie helpt je hier graag bij. Maak een afspraak om je wensen en de mogelijkheden te bespreken. Samen kijken we graag wat voor jou het meest gunstig is.

Maak een afspraak

Belastingvrije schenking

In 2019 mag je voor de aankoop of verbouwing van een woning een belastingvrije schenking tot € 102.010 ontvangen. Er zijn wel een aantal voorwaarden:

  • je bent tussen de 18 en 40 jaar

  • ook iemand anders dan je ouders mag aan je schenken

  • je mag één keer deze schenking ontvangen voor je woning

  • het bedrag mag wel worden uitbetaald in drie achtereenvolgende jaren. Handig voor extra aflossen

Naast deze hoge vrijstelling kunnen je ouders je jaarlijks belastingvrij een kleiner bedrag schenken. Dit bedrag hoef je niet per se te gebruiken voor de eigen woning. De regels rondom schenken zijn ingewikkeld. Laat je daarom goed informeren als je met behulp van een schenking je huis wilt kopen.

Huis kopen en verhuren aan kind

Jouw ouders kunnen ook een woning kopen die ze vervolgens aan jou verhuren. Hebben ze onvoldoende eigen geld om een woning te kopen dan kunnen zij een verhuurhypotheek afsluiten. Dit is een speciale hypotheek waarbij het is toegestaan om het onderpand, de woning, te verhuren. Dit is bij een gewone hypotheek niet toegestaan. Deze mogelijkheid kan onder andere aantrekkelijk zijn als je gaat studeren. Zeker als je daarnaast nog een medebewoner kunt vinden die ook huur gaat betalen. Het voordeel kan zijn dat je ook recht op huurtoeslag hebt. Voor je ouders kan een goede huurconstructie zelfs meer rendement opleveren dan sparen. Of het kopen van een woning om vervolgens te verhuren een interessante optie is, is geheel afhankelijk van jullie wensen en mogelijkheden. Een adviseur geeft je hierover graag advies.