sluiten
Home
Verhuurhypotheek

Verhuurhypotheek: een huis kopen om te verhuren

Geld op je spaarrekening levert nauwelijks nog wat op. Vraag je je wel eens af hoe je hier meer rendement op kunt krijgen? Misschien is het kopen van een huis om deze vervolgens te verhuren wel een optie voor jou. Dit kan met behulp van de Verhuurhypotheek. We leggen het je uit.

Verhuurhypotheek

Wat is een verhuurhypotheek?

Met de verhuurhypotheek (of investeringshypotheek) heb je de mogelijkheid om een woning te kopen en deze vervolgens te verhuren. Iets wat bij een gewone hypotheek niet is toegestaan. Hierdoor is een dergelijke hypotheek wel duurder dan een reguliere hypothecaire lening. Geldverstrekkers rekenen namelijk een opslag bovenop de hypotheekrente.

Met een verhuurhypotheek kun je 50 tot 90% van de waarde van de woning lenen, afhankelijk van de geldverstrekker. De waarde van de woning is de waarde in verhuurde staat. Deze is een stuk lager dan de waarde als je de woning niet verhuurt. De taxateur bepaalt deze waarde. Hou er rekening mee dat je dus altijd eigen geld moet inleggen bij de aankoop van een woning voor de verhuur. 

Voorbeeld inleg eigen geld 
Je koopt een huis met een waarde van € 200.000. De taxateur bepaalt dat de waarde in verhuurde staat € 150.000 is. Je kunt via een geldverstrekker een verhuurhypotheek krijgen van bijvoorbeeld maximaal 70% van de waarde in verhuurd staat. Dit is een bedrag van € 105.000. Dit betekent dat je minimaal € 95.000 (€ 200.000 - € 105.000) eigen geld moet inbrengen. Daarnaast moet je de kosten koper, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten ook zelf betalen.

Fiscale regels rondom de verhuurhypotheek

Een huis kopen en verhuren kan heel aantrekkelijk zijn. Maar er zijn wel een aantal regels waar je rekening mee moeten houden:

Hypotheekrenteaftrek

Je mag de hypotheekrente alleen aftrekken als jezelf in de woning woont. Wanneer je een woning verhuurt, heb je géén recht op hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dus dat je bruto maandlasten gelijk zijn aan je netto maandlasten. Je financieel adviseur kan precies aangeven wat deze maandlasten in jouw situatie zijn.

Huurinkomsten onbelast

Koop je als particulier een huis en ga je die verhuren dan hoef je de huurinkomsten niet op te geven aan de belasting. Dat wordt anders als je meerdere huizen bezit en het een substantieel inkomen oplevert, want dan kan de fiscus je als ondernemer gaan zien. Een financieel adviseur maakt inzichtelijk voor je wat interessant is.

Vermogensrendementheffing

Koop je een woning voor de verhuur dan moet je vermogensrendementheffing betalen. Als je hier een verhuurhypotheek voor hebt afgesloten, mag je die in mindering brengen. Is de waarde van de woning €200.000 en heb je een verhuurhypotheek van €125.000, dan moet je over €75.000 belasting betalen. 

Een huis kopen om te verhuren iets voor jou?

Het kopen van een woning om te verhuren, kan heel aantrekkelijk zijn. Wel zijn er veel regels aan gebonden. Een hypotheek afsluiten gaat net even anders, er zijn andere fiscale regels, regels met betrekking tot huurinkomsten en vergeet ook niet dat je als verhuurder plichten hebt. Laat je daarom goed adviseren over de mogelijkheden. Een financieel adviseur van Hypotheek Visie vertelt je graag meer.

Maak een afspraak