sluiten
Home Hypotheek en rente
Huis kopen: hypotheek en eigen geld

Huis kopen: hypotheek en eigen geld

Je wilt een huis kopen. Hiervoor wil je een hypotheek afsluiten. Het bedrag dat je kunt lenen is vaak niet voldoende. Je mag namelijk maar 100% van de waarde van de woning lenen. Dat is niet voldoende om de koopsom plus de bijkomende kosten te betalen. Je kunt daarom meestal alleen een huis kopen als je ook eigen geld inbrengt.

Rekenvoorbeeld inbreng eigen geld

Stel, je wilt een woning wilt kopen van € 220.000. Je moet rekening houden met bijkomende kosten. Die zijn ongeveer 5% van de koopsom.
Je hebt dan € 231.000 nodig om dat huis te kunnen kopen. Je mag maar maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. Dit is € 220.000. Dit betekent dat je € 11.000 eigen geld moet inbrengen.

Bijkomende kosten huis kopen

Als je een huis koopt, betaal je naast de koopsom ook bijkomende kosten.
Welke kosten dat zijn hangt ervan af of je een bestaande woning of een nieuwbouwwoning koopt.

Bij een bestaande woning spreken we van de zogenaamde kosten koper. Wij zetten deze kosten voor je op een rij:

  • Overdrachtsbelasting

  • Notariskosten voor eigendomsakte en hypotheekakte

  • Taxatiekosten

  • Advies- en bemiddelingskosten

  • Kosten bankgarantie (indien van toepassing)

  • Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG) (indien van toepassing)

  • Makelaarskosten (indien van toepassing)

Koop je een nieuwbouwwoning, dan koop je deze meestal vrij op naam (v.o.n). Dit houdt in dat een aantal kosten bij de verkoopprijs is inbegrepen. Het gaat om de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigendomsoverdracht van de woning.

Eigen geld

Als je een huis wilt kopen dan heb je dus eigen geld nodig. Met spaargeld, overwaarde, maar ook met een schenking, kun je een deel van de koopsom en de bijkomende kosten betalen. Gebruik je de schenking voor de aankoop of verbouwing van een woning, dan hoef je over deze schenking geen belasting te betalen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Jouw mogelijkheden

In 2019 kun je 100% van de waarde van de woning lenen. Ga je investeren in energiebesparende maatregelen of koop je een energiezuinige woning, dan gelden vaak ruimere financieringsmogelijkheden. Het maximale bedrag dat je kunt lenen hangt overigens ook af van je inkomen. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn om een huis te kopen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie. Hij maakt graag je mogelijkheden inzichtelijk.

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.

Maak een afspraak