sluiten

Een nieuwbouwhuis kopen

Het kopen van een nieuwbouwhuis is echt heel anders dan het kopen van een bestaand huis. Waar moet je precies op letten? En als je kiest voor nieuwbouw, hoe gaat dat dan verder in zijn werk? 

header-nieuwbouwhuis-kopen

De voordelen van een nieuwbouwhuis

Het kopen van een nieuwbouwhuis heeft voordelen. Zo lang je huis alleen nog op papier bestaat, heb je vaak nog invloed op de indeling. Een extra kamertje voor de was, de badkamer net wat groter, of juist die wand in de hal eruit.

Een nieuwbouwhuis heeft nog een voordeel: alles aan een nieuwbouwwoning is nieuw. Daardoor zijn de onderhoudskosten in elk geval de eerste jaren laag, en je kunt nog een tijd aanspraak maken op garanties. Bovendien voldoet je nieuwbouwwoning aan de jongste milieu- en isolatie-eisen. Lees: genieten van een lage energierekening!

De kosten van een nieuwbouwhuis

Een nieuwbouwhuis brengt ook extra kosten met zich mee. Elke kamer in het hele huis moet worden voorzien van een verf of behang op de muur en van een vloer. Hetzelfde geldt voor je tuin. Die bestaat in eerste instantie alleen uit een zandvlakte. Je tuin moet je nog helemaal (laten) aanleggen.

Wel weer een voordeeltje: een nieuwbouwhuis koop je meestal vrij op naam. Dit scheelt behoorlijk in de kosten. Je betaalt namelijk geen overdrachtsbelasting, makelaarskosten en taxatiekosten.

Een hypotheek voor je nieuwbouwhuis

Heb je interesse in een bepaalde nieuwbouwwoning of -project? Dan is het uitzoeken of je in aanmerking komt voor een passende hypotheek. Neem hiervoor ruim de tijd . Zorg dat je niet alleen weet wat de koopsom is, maar vraag ook alvast naar een meer- en minderwerklijst. En maak alvast een inschatting van de grote kostenposten waar je nog mee te maken krijgt zoals de kosten voor de keuken, de vloeren en de aanleg van de tuin. Zodat je een hypotheek aanvraagt die je de ruimte geeft om je huis helemaal naar wens te maken.

Bouwtermijnen en bouwdepot

Als je een nieuwbouwwoning koopt, betaal je je huis in termijnen. Bij de overdracht bij de notaris koop je eerst de grond. Naarmate de bouw vordert, betaal je steeds een volgende bouwtermijn. In je koopcontract staat precies vermeld wanneer je een termijn moet betalen. Op het moment dat je naar de notaris gaat, moet je echter wel meteen een hypotheek afsluiten ter hoogte van de totale koopsom. Van dit bedrag wordt het overgrote deel in een zogenaamd ‘bouwdepot’ geplaatst: een aparte rekening bestemd voor het afbouwen van je huis. Over het bedrag dat nog op deze rekening staat ontvang je rente, maar naarmate de bouw verder vordert, wordt dit bedrag steeds lager en neemt die positieve rente af. Hierdoor nemen je hypotheeklasten steeds verder toe. Goed om hier rekening mee te houden.
Zolang je nog in je huidige huis woont, betaal je daar ook hypotheekrente of huur voor. Je kunt dus tijdelijk met dubbele lasten komen te zitten. Wil je dit niet? Er zijn speciale overbruggingsmogelijkheden. Vraag een adviseur om de mogelijkheden.

Wanneer is je nieuwbouwhuis klaar?

De oplevering van je nieuwbouwhuis vindt plaats zodra de woning klaar is voor bewoning. Samen met de aannemer loop je de woning helemaal door om te controleren of alles volgens plan wordt opgeleverd. Check de hele woning. Is het water goed aangesloten? Doet de cv-installatie het? Zitten de stopcontacten en lichtschakelaars op de aangegeven plekken? 

Maar ga bijvoorbeeld ook na of de deuren en ramen op de juiste manier open gaan. Sommige dingen kun je niet zien, maar wel vragen. Wees niet bang dat je domme vragen stelt tijdens de oplevering. Het gaat om een huis waar je flink wat voor hebt betaald. Dat moet gewoon goed zijn. Ben je zelf niet zo technisch, neem dan altijd iemand mee. Je kunt ook een bouwkundige meenemen om een opleveringskeuring te laten doen, bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis.

Opleveringsrapport

In het opleveringsrapport noteert de aannemer de eventuele gebreken van de woning. Dit rapport wordt ook wel het proces-verbaal van de oplevering genoemd. Je kunt hier ook beschadigingen, zoals bijvoorbeeld krassen op een raam of een beschadigd deurkastje in laten optekenen. Zo staat zwart op wit dat de beschadiging er al was voordat de woning werd opgeleverd.

Als de aannemer een punt niet als gebrek wil noteren, maak er dan een “discussiepunt” van in het rapport. De aannemer is dan niet verplicht het probleem op te lossen, maar jij hebt het wel gemeld. Mochten er later toch problemen ontstaan, dan kun je hierop wijzen. Staat alles in het rapport, dan ondertekenen jullie hem allebei. Je aanvaardt hiermee de woning, met uitzondering van de genoteerde opleveringsgebreken. 

50% van de aanneemsom in een bouwdepot

In de meeste koop-/ aanneemovereenkomsten is opgenomen dat de aannemer drie maanden de tijd heeft om de tijdens de oplevering vastgestelde gebreken te herstellen. In de meeste gevallen doet de aannemer dit ook netjes. Maar er zijn uitzonderingen. Daarom wordt vaak 5% van de aanneemsom bij de notaris in een depot gestort. Lopen de herstelwerkzaamheden uit, of wil de aannemer niet op tijd in actie komen? Dan is dit achtergehouden geld een extra stok achter de deur. Zie je het aankomen dat het herstel langer gaat duren? Stel de aannemer dan voor het verstrijken van de driemaandentermijn officieel in gebreke.

Vooroplevering

Soms kiest de aannemer ervoor om een vooroplevering te doen van je huis. Dit is niet verplicht. De vooroplevering vindt één of twee weken voor de daadwerkelijke oplevering plaats. De punten die tijdens de vooroplevering nog niet goed zijn, zijn bij de oplevering al verholpen. Maar let op: tijdens de vooroplevering is je huis nog niet af. Er wordt nog volop in je huis gewerkt en er kunnen dus nog nieuwe gebreken ontstaan. Tijdens de uiteindelijke oplevering is het dus nog steeds opletten geblazen. De vooroplevering is overigens geen officiële oplevering. Teken daarom niets en neem ook geen sleutel in ontvangst.

Bestaande bouw of nieuwbouw?

Een huis kopen? Kies je voor een bestaande woning of een nieuwbouwhuis? Tussen deze mogelijkheden zitten grote verschillen. Lees meer over de verschillen tussen bestaande bouw en nieuwbouw>

Persoonlijk advies?

Maak een afspraak