sluiten
Home Actueel
Zonnepanelen, hoe financier je ze?
Blog

Zonnepanelen, hoe financier je ze?

Besparen op je energierekening klinkt elke huizenbezitter natuurlijk als muziek in de oren. Er zijn diverse mogelijkheden om te besparen. Denk aan overstappen naar een andere energieleverancier, kiezen voor isolerende maatregelen of zonnepanelen. Vooral deze laatste optie wordt steeds vaker gekozen. Je koopwoning verrijken met zonnepanelen heeft een positief effect op je energierekening én is goed voor het milieu. Win-win dus, maar hoe financier je ze?

Laatst gewijzigd

zondag 4 september 2022

Zonnepanelen meefinancieren in je hypotheek

Energiezuinige maatregelen mag je meefinancieren in je hypotheek. Waar normaliter de regel ‘je mag 100% van de woningwaarde lenen’ op gaat, geldt er bij duurzame investeringen dat je de hypotheek mag ophogen tot 106%. Vergeet niet dat als je hiervoor kiest je aan moet kunnen tonen dat het extra bedrag is uitgegeven aan zonnepanelen. Dit mag niet besteed worden aan andere zaken dan duurzame voorzieningen.

Voorbeeld: als je (of jullie) €33.000 bruto per jaar of meer verdient en meer wilt lenen voor zonnepanelen (of andere duurzame maatregelen), dan kan je maximaal €9.000 bovenop je hypotheek lenen. Bij een nul-op-de-meter-woning geldt een maximaal bedrag van €25.000 extra.

Andere financieringsopties voor zonnepanelen

Er zijn initiatieven waar je gebruik van kunt maken als je zonnepanelen wilt plaatsen. Zo is er de Energiebespaarlening. Dit is een lening tussen de €2.500 en €25.000, af te sluiten tegen een scherpe rente. Bij een nul-op-de-meter-woning is dit meer, maar als het enkel om zonnepanelen gaat, kom je met een lager bedrag perfect uit. Houd er rekening mee dat deze lening een kortere looptijd heeft, waardoor het bedrag eerder afgelost moet worden. Bij een hypotheek is dit 30 jaar.

Gemeenten stimuleren huizenbezitters eveneens de woning te verduurzamen met een lening. De Duurzaamheidslening wordt niet door elke gemeente aangeboden, maar kan in jouw gemeente misschien een goede optie zijn om zonnepanelen te bekostigen. Ook hier gelden gunstige rentetarieven en voorwaarden.

Een duurzame hypotheek afsluiten?

Als je staat te trappelen om groene rakkers op het dak van je woning te plaatsen of meer informatie wilt over het toepassen van duurzame maatregelen in een bestaand of nieuw huis, dan is dit het juiste moment een hypotheekadviseur aan zijn of haar jasje te trekken.

Maak een afspraak en ontdek de financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel