sluiten
Home Actueel
De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek
Nieuws

De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek

Al enige tijd worden er diverse politieke discussies gevoerd over het voortbestaan van de hypotheekrente aftrek. Dit zou één van de redenen zijn waarom de schuldpositie van veel huizenbezitters te hoog blijft. In het Lente akkoord is een voorstel gedaan vanuit de Tweede Kamer om aflossing van de hypotheek verplicht te stellen. Hierdoor wordt de schuldpositie van de huizenkoper minder en het fiscale voordeel van de renteaftrek neemt af. Het voorstel is om alleen de annuïteitenhypotheek nog toe te staan.

Hypotheek Visie

vrijdag 3 augustus 2012

Op dit moment is het aandeel annuïteitenhypotheken slechts een klein aandeel van alle nieuwe hypotheken. Ongeveer 68% van de nieuwe hypotheken bestaat uit bankspaarhypotheken.

Bij de annuïteitenhypotheek wordt direct afgelost op de hypotheek. Bij de bankspaarhypotheek wordt het af te lossen bedrag gestort op een speciale bankrekening. Deze bankrekening dient ervoor om uiteindelijk de hypotheek af te lossen. Wanneer het aflossen en het sparen van deze beide hypotheekproducten op een goede manier met elkaar worden vergeleken is duidelijk dat gedurende de looptijd van de hypotheek de aflossing precies gelijk is aan het gespaarde bedrag op de bankspaarrekening.

De restant hypotheekschuld is bij beide hypotheekvormen gelijk. Bij de annuïteitenhypotheek neemt de schuld af door verplichte aflossing. Bij de bankspaarhypotheek is de hoogte van de spaarrekening gelijk aan het hypotheekbedrag.

Voor beide hypotheekproducten geldt dat er niets verandert aan de schuldpositie van de consument. De verplichte aflossing van de hypotheek bij de annuïteitenhypotheek betekent voor de individuele consument wel dat het vermogen “in de stenen” zit. Heeft de consument zijn vermogen nodig in het geval van overlijden, langdurige werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid, bij echtscheiding, of bij een flexibele pensionering dan wordt dit lastig.

Afspraak maken? Vul onderstaand formulier in.

De visie van Hypotheek Visie

Individualisering en flexibilisering betekent dat de consument verantwoordelijk is voor zijn eigen financiële plan. Maar dan moet de consument ook voldoende middelen en instrumenten hebben om in te kunnen springen op veranderende omstandigheden. Alleen keuze uit een annuïteitenhypotheek beperkt zijn mogelijkheden.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel