sluiten
Home Actueel
De visie van Hypotheek Visie: de beste hypotheek is geen hypotheek
Nieuws

De visie van Hypotheek Visie: de beste hypotheek is geen hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek brengt verplichtingen met zich mee. Je krijgt te maken met lasten die je iedere maand moet betalen. Nu, maar ook in de toekomst. Is het dan verstandiger om geen huis te kopen? Sta bij het maken van je keuze niet alleen stil bij de risico’s. Kijk verder. Zorg dat je hypotheek geen last wordt, maar kies voor een hypotheek die zorgt voor woonplezier met een maandlast die past bij je levensstijl. Daar gaat het om.

Hypotheek Visie

maandag 6 juni 2016

Geen huis kopen?

De beste hypotheek is geen hypotheek. Maar helaas is het kopen van een huis, zonder het aangaan van een hypotheek voor velen niet weggelegd. Toch hoeft het aangaan van een hypotheek helemaal geen slechte keuze te zijn. Als het maar een verantwoorde keuze is. Dit betekent dat maandlasten betaalbaar moeten zijn en blijven. Nu en maar ook in de toekomst. Ook als je inkomenssituatie wijzigt, bij arbeidsongeschiktheid, verlies van een baan of na overlijden. Is dit goed geregeld? Dan kan een koophuis juist een heel waardevol bezit zijn.

Bewust stilstaan bij het aangaan van een schuld

Sta goed stil bij het aangaan van een schuld. Kies voor een hypotheekvorm waarbij je tussentijds aflost of waarbij je vermogen opbouwt om de hypotheek mee te kunnen aflossen. Hiermee voorkom je dat je met een schuld blijft zitten.

De afgelopen jaren is het sluiten van aflossingsvrije hypotheken al beperkt tot 50% van de waarde van de woning. Sinds 1 januari 2013 zijn de regels nog verder aangescherpt. Om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, moeten starters die na 1 januari 2013 een huis kopen, kiezen voor een hypotheek waarbij ze iedere maand aflossen. Mensen die verhuizen en een extra bedrag aan hypotheek nodig hebben, moeten voor dat deel een hypotheek sluiten waarop ze aflossen.

Je huis is een waardevol bezit

Het kopen van een huis betekent ook opbouwen van bezit. Door de aflossing van de hypotheek bouw je (ongemerkt) een aardig kapitaal op. Natuurlijk komt dit kapitaal pas vrij als je je huis verkoopt. De huizenprijzen zijn sinds 2008 gedaald. Hierdoor bestaat de kans dat de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning. Bij verkoop van de woning kan dan niet de hele hypotheek afgelost worden. Er blijft dan een restschuld over. Dit probleem doet zich vooral voor bij mensen met een aflossingsvrije hypotheek. De keuze voor een (nagenoeg) volledig aflossingsvrije hypotheek werd in verband met de lage maandlasten door veel huiseigenaren afgesloten. Steeds meer huiseigenaren zijn zich bewust van de risico’s van een restschuld. Zij passen hun hypotheek aan. Of kiezen ervoor om aflossingen te doen op hun hypotheek.

Hypotheek: geen last maar woonplezier

Een hypotheek brengt inderdaad verplichtingen met zich mee. Je moet elke maand je rente en aflossing betalen. Maar vergelijk dit eens met huren. Dan betaal je ook jarenlang woonlasten. Maar na al die tijd is het huis waar je in woont nog steeds niet van jou. En die woonlasten die blijven gewoon doorlopen. Sterker nog. Die worden ieder jaar alleen maar hoger.

Door bewust te kiezen voor een passende hypotheek, met een passende maandlast, en er voor te zorgen dat de maandlast ook betaalbaar blijft als de omstandigheden wijzigen is een hypotheek geen “last” is , maar brengt deze juist woonplezier.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel