sluiten
Home Actueel
Een annuïteiten hypotheek of een lineaire hypotheek?
Blog

Een annuïteiten hypotheek of een lineaire hypotheek?

Een hypotheektraject roept veel vragen op. Dat is alleen maar goed, een hypotheekadviseur helpt je hierbij. Uiteindelijk willen we dat jij als klant precies begrijpt welke financiële keuzes je maakt en waarom. Een van de keuzes die je gedurende het proces dient te maken is: voor welke hypotheekvorm kies ik? Een klant van 45 koos onlangs voor een lineaire hypotheek, niet voor een annuïteitenhypotheek. Dit omdat haar inkomen, kijkend naar de toekomst, lager wordt. Ik vertel je hierover – en over de belangrijkste hypotheekvormen – hieronder meer:

Laatst gewijzigd

donderdag 7 november 2019

Annuïteitenhypotheek

Zowel bij een annuïteitenhypotheek als een lineaire hypotheek los je gedurende de looptijd af. Je maandlasten bestaan in beide gevallen uit een gedeelte rente en een gedeelte aflossing. Het verschil zit ‘m in de verdeling van deze twee delen. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je in het begin relatief veel rente en weinig aflossing. Dit verandert naarmate de hypotheek langer loopt. De maandlasten die je betaalt bestaan dan voor een steeds kleiner deel uit rente en meer uit aflossing. Betaal je minder rente, dan mag je ook minder rente aftrekken van de belasting. Met als gevolg dat je netto maandlasten iets stijgen. Deze vorm geeft zekerheid – je maandlasten blijven nagenoeg gelijk - en kan interessant zijn als je weet dat je in de toekomst deze lasten kunt blijven dragen.

Lineaire hypotheek

In het geval van de klant was een lineaire hypotheek de beste optie. Bij deze hypotheekvorm los je maandelijks een vast bedrag af, waardoor de lening iedere maand minder wordt. De rente die je over de lening betaalt, wordt daardoor ook lager. In het begin zal mevrouw hogere maandlasten hebben, in vergelijking met een annuïteitenhypotheek. Dat is niet erg, want ze kan dit nu makkelijk betalen. Rekening houdend met haar leeftijd en het feit dat ze in de toekomst met pensioen gaat, is het fijn dat de maandlasten lager worden. Ze zal dan namelijk minder inkomen hebben. Dit wordt opgevangen door de structuur van de lineaire hypotheek.

Op dit moment zijn dit de enige twee hypotheekvormen die je kunt afsluiten, maar het kan zo zijn dat je in het verleden voor een andere hypotheekvorm hebt gekozen. Zoals een aflossingsvrije hypotheek of een spaarhypotheek. Laat je ook hierover goed adviseren door een financieel expert.

Keyana de Waalis Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel