sluiten
Home Actueel
Langere rentevaste periode populair
Nieuws

Langere rentevaste periode populair

Bij het afsluiten van je hypotheek moet je de keuze maken hoe lang je de hypotheekrente vastzet. Kies je voor 1 jaar, 5 jaar, 10 jaar of misschien wel 20 of 30 jaar? Die vraag is soms best lastig te beantwoorden.

Hypotheek Visie

vrijdag 6 mei 2016

Bij het afsluiten van je hypotheek moet je onder andere de keuze maken hoe lang je de hypotheekrente vastzet. Kies je voor 1 jaar, 5 jaar, 10 jaar of misschien wel 20 of 30 jaar? Die vraag is soms best lastig te beantwoorden. Uit cijfers van De Nederlandse Bank (DNB) blijkt dat Nederlandse huishoudens steeds vaker kiezen voor een langere rentevaste periode.

Lange rentevaste periode in trek

In maart 2016 koos 20,5% van de Nederlandse huishoudens die een hypotheek afsloten voor een rentevaste periode van langer dan tien jaar. De meerderheid van de huishoudens (52,5%) gaf de voorkeur aan een periode tussen de vijf en tien jaar.

Over de jaren heen is de rentevaste periode die Nederlandse huishoudens kiezen steeds langer geworden. Het aandeel van hypotheken met een rentevaste periode van langer dan tien jaar was in 2015 (16%) al hoger dan in 2014 (6%). Ook het aandeel van hypotheken met een rentevaste periode tussen de vijf en tien jaar is gegroeid van 39% naar 52%. Kortom, de lange rentevaste periode wint aan populariteit.

Hoe maak je de keuze voor een rentevaste periode?

Een korte rentevaste periode betekent vaak een lage rente. Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger de rente. Maar je bent dan wel langer verzekerd van een vaste maandlast.

Nu de rente laag is en de verschillen in de maandlasten tussen de korte en lange rente relatief klein zijn, is de keuze om de rente langer vast te zetten vaak eenvoudig gemaakt.

Voor welke rentevaste periode moet je nu kiezen? We kunnen helaas niet in de toekomst kijken en weten dus niet wat de rente gaat doen. Om een goede keuze te kunnen maken, kunnen de volgende vragen je helpen:

  • Is de kans groot dat je salaris de komende jaren stijgt? Wanneer dit zo is, dan heb je ruimte om een eventuele stijging van je hypotheeklasten op te vangen. Je kunt dan nu kiezen voor een korte rentevaste periode met lage maandlasten en het risico nemen dat de rente daarna stijgt.

  • Heb je een kinderwens en wil je dan minder gaan werken? Of wil je in de toekomst überhaupt minder gaan werken? Dan is het prettig als je stabiele maandlasten hebt die zeker niet stijgen. Een langere rentevaste periode is wenselijk.

  • Heb je een financiële buffer? Die buffer kun je eventueel gebruiken om een stijging van je maandlast op te vangen. Maar wil je dat ook?

Hypotheek Visie heeft een test ontwikkeld die je op weg kan helpen: welke rentevaste periode?

Hypotheek oversluiten

Ga je je hypotheek oversluiten? Dan kies je ook meteen voor een nieuwe rentevaste periode. Een langere rentevaste periode kan dan heel aantrekkelijk zijn, omdat de rente nu laag staat. Je profiteert dan een langere tijd van de lagere maandlasten.

Maak een afspraak

Heb je plannen om een huis te kopen of overweeg je om je hypotheek over te sluiten? Maak dan een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. Hij kan je ook helpen bij het kiezen van de juiste rentevaste periode. Door je wensen en mogelijkheden in kaart te brengen maar ook door de verschillende opties voor je te berekenen. Zo zie je wat het betekent voor je maandlasten.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel