sluiten
Home Actueel
Einde rentevaste periode in zicht? Bespaar op je maandlasten
Nieuws

Einde rentevaste periode in zicht? Bespaar op je maandlasten

Bij het afsluiten van een hypotheek kies je een rentevaste periode. Aan het einde van deze periode ontvang je van je geldverstrekker een voorstel met een nieuwe hypotheekrente voor een nieuwe periode. Uit onderzoek blijkt dat vele huizenbezitters dit direct accepteren, waardoor ze vervolgens onnodig te veel rente betalen. Gemiddeld zo’n € 15.000. Is het einde van jouw rentevaste periode in zicht? Het loont om samen met een hypotheekadviseur te bekijken of je goedkoper uit bent bij een andere geldverstrekker.

Hypotheek Visie

woensdag 3 juli 2019

Direct accepteren van verleningsvoorstel

De voornaamste oorzaak voor het onnodig teveel betalen aan hypotheekrente is dat gemiddeld 60% van de woningbezitters met een hypotheek direct het verlengingsvoorstel van de geldverstrekker accepteert. Hierdoor laten vele mensen grote besparingsmogelijkheden liggen. Het is natuurlijk makkelijk om direct het voorstel van je geldverstrekker te accepteren. Toch is het verstandig om met je financieel adviseur om tafel te gaan. Bij het bekijken van alternatieven is vaak een lagere rente mogelijk waardoor je veel geld kunt besparen. Bij een hypotheek van € 200.000 scheelt dat al snel € 15.000.

Toename van de woningwaarde

Aan de hand van de hoogte van je hypotheek ten opzichte van de waarde van je woning val je in een bepaalde risicoklasse. Hoe hoger het risico, hoe meer je rente betaalt aan de geldverstrekker. Door het aflossen van je hypotheek of doordat je huis meer waard is geworden val je in een lagere risicoklasse. Je hebt bij veel geldverstrekkers dan recht op een lagere hypotheekrente. Sommige geldverstrekkers kennen dit automatisch toe. Bij renteverlening is iedere geldverstrekker verplicht hier opnieuw naar te kijken

dus dat is mooi. Ze kijken echter vaak niet naar de actuele waarde van de woning, maar naar de woningwaarde bij aanvang van de hypotheek. Het is dus zeer interessant om de actuele woningwaarde opnieuw te bepalen met een taxatie en dat aan te leveren bij de geldverstrekker zodat een lagere rente mogelijk is.

Je hypotheek oversluiten

Het oversluiten van je hypotheek naar een andere geldverstrekker voor een lagere rente kost geld. Je betaalt eenmalige kosten zoals notaris-, taxatie- en hypotheekadvieskosten. Echter vallen deze vaak in het niet vergeleken bij de besparingen die je kunt doen door over te stappen naar een andere geldverstrekker voor een lagere rente.

Wat is voor jou interessant?

Loopt jouw rentevaste periode ook bijna ten einde? De hypotheekrente staat momenteel laag. Grote kans dat ook jij veel geld kunt besparen. Maak eens een oriënterende afspraak met je financieel adviseur. Samen kunnen jullie uitzoeken of je geld kunt besparen door je hypotheek over te sluiten.

Maak nu een afspraak >

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel