Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Laatst bekeken
De hoogte van de hypotheekrente die je betaalt is onder andere afhankelijk van het risico dat de bank loopt op je lening. Het risico wordt bepaald door de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Dit risico wordt ingedeeld in risicoklassen. Hoe hoger de risicoklasse, hoe hoger de renteopslag.
Bij een hypotheekbedrag van € 250.000 en een woningwaarde van € 300.000 is de verhouding 83%. Hoe hoger dit percentage, hoe hoger de rente. De geldverstrekker loopt immers meer risico. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan krijg je juist een korting op de rente omdat de geldverstrekker minder risico loopt.
Bij het aangaan van je hypotheek wordt de risicoklasse bepaald. Maar daarna kan de verhouding tussen je hypotheek en de waarde van je woning en dus je renteopslag veranderen. Bijvoorbeeld omdat je hebt afgelost op je hypotheek. Een aantal geldverstekkers verlaagt dan automatisch je hypotheekrente namelijk ASR, Attens, IQWoon, Hypotrust (Woonbewust), Munt Hypotheken, NIBC Direct, Obvion, Reaal (Lekker Wonen Hypotheek) en Venn Hypotheken. Andere geldverstrekkers passen de renteopslag niet aan of doen dit pas als een nieuwe rentevaste periode ingaat.
Ook als de waarde van je woning is gestegen kun je in een gunstigere risicoklasse vallen. Een goede graadmeter voor de waarde van je woning is de WOZ-waarde. De actuele WOZ-waarde heb je wellicht al ontvangen. Zo niet, dan ontvang je deze binnenkort. Is de waarde van je woning gestegen? Dan is het goed om te weten dat je bij een aantal geldverstrekkers kunt vragen om een lagere hypotheekrente omdat je op basis van de nieuwe waarde van je woning in een lagere risicoklasse valt. De meeste geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid behalve Delta Lloyd, Hypotrust (ELAN / Comfort), Nationale Nederlanden en Philips Pensioenfonds. De nieuwe waarde moet je aantonen bij de geldverstrekker. Soms mag dat met de WOZ-waarde die je van de gemeente ontvangen hebt. Vaak wordt echter gevraagd om een taxatierapport.
Heb je de afgelopen periode (extra) afgelost op je hypotheek? Of is de waarde van je woning gestegen? En wil je weten of je minder rente kunt betalen? Neem contact op met je adviseur.