Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Laatst bekeken
Kies je voor een leven samen? Door te gaan samenwonen of trouwen? Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden. Zo is het goed om een aantal zaken goed vast te leggen. Zeker wanneer je samen besluit een huis te kopen en een hypotheek aan te gaan. Waar moet je goed opletten? Hypotheek Visie vertelt je meer.
Samenwonen of trouwen is een leuke maar grote stap. Financieel verandert er veel. Zorg dat je inzichtelijk hebt hoe jullie financiële situatie er nu uit ziet, maar ook in de toekomst. Een hypotheekadviseur kan je daar bij helpen.
Als je gaat samenwonen, dan is de intentie dat dat voor altijd is. Helaas is niets zeker. Mocht je onverhoopt uit elkaar gaan, dan is het fijn als er afspraken op papier staan. In het samenlevingscontract kun je onder andere vastleggen wat de verdeling is van de kosten en inkomsten, welke spullen persoonlijk eigendom zijn en welke gezamenlijk, de verdeling van de spullen als je uit elkaar gaat. Een samenlevingscontract laat je opstellen door een notaris. Wat je wel en niet vastlegt is aan jullie. De notaris kan je hierbij adviseren.
Stel je gaat samenwonen en één van jullie komt te overlijden; wie krijgt dan het geld, de spullen en het huis? Denk je dat je partner dat is? Dan heb je het mis. Je partner is niet automatisch ook je erfgenaam. Als je niets regelt dan krijgt jouw familie je bezittingen. En ook de helft van de spullen die je samen hebt aangeschaft. Zoals bijvoorbeeld jullie huis. Wil je dat je partner na jouw overlijden eigenaar wordt van jullie gezamenlijke spullen, zoals jullie woning? Dan kun je in het samenlevingscontract een verblijvingsbeding opnemen waarin je dit regelt of een testament laten maken.
Als je nu in het huwelijk treedt en je maakt geen aparte afspraken, dan trouw je standaard in gemeenschap van goederen. Al jullie bezittingen en schulden worden van jullie samen. Het maakt niet uit of deze vóór of tijdens jullie huwelijk zijn opgebouwd. Dit betekent dus dat het huis automatisch van jullie beiden is, net als de bijbehorende hypotheekschuld. Gaan jullie scheiden dan worden alle bezittingen en schulden gelijk verdeeld.
Per 1 januari 2018 veranderen de regels. Trouw je na deze datum, dan is dat automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Alles wat voor jullie trouwen van jou was, blijft dan ook van jou. Bezittingen die tijdens het huwelijk worden verkregen en schulden die dan ontstaan worden wel gemeenschappelijk. Een erfenis of schenking die je krijgt tijdens het huwelijk valt straks niet meer automatisch in de gemeenschap. Als je wilt afwijken van de regels, dan moet je huwelijkse voorwaarden op laten te maken bij de notaris.
Als jullie samenwonen in een huis waarvan de hypotheek op jouw naam staat en jullie trouwen in 2018, dan blijft de woning van jou. Jij bent verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Gaan jullie scheiden, dan hoeft de woning niet te worden verdeeld.
Wonen jullie al samen in een huis dat jullie samen hebben gekocht? Dan valt het huis in het gemeenschappelijk vermogen als jullie in 2018 in het huwelijk treden. Het maakt dan niet uit wat de eigendomsverhouding was bij aankoop. Bij een latere scheiding moet het huis fiftyfifty worden verdeeld.
Bouw je pensioen op via je werkgever? Dan kan je partner recht hebben op een nabestaandepensioen als jij overlijdt. Als je getrouwd bent of geregistreerd partner dan krijgt je partner automatisch recht op nabestaandenpensioen. Woon je ongehuwd samen dan moet je jouw partner aanmelden bij het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar en voldoen aan een aantal voorwaarden.
Woon je allebei al op jezelf dan heb je allebei je eigen verzekeringen. Grote kans dat jullie dubbel verzekerd zijn. Vaak gaat het om verzekeringen die te maken hebben met wonen, bijvoorbeeld de opstal- en inboedelverzekering. Zet op een rij welke verzekeringen jullie hebben. Zitten er dubbele bij? Zeg dan één van deze verzekeringen op. En zorg dat jullie vervolgens allebei verzekerd zijn op één polis zodat jullie er beiden een beroep op kunnen doen.
Check ook of de dekking van jullie gezamenlijke verzekering voldoende is in de nieuwe situatie. Bijvoorbeeld omdat je samen nieuwe meubels hebt gekocht of veel computer- en electronica-appartuur hebt.
Samenwonen is vooral leuk. Samen bouwen aan een toekomst en je weinig zorgen hoeven te maken over later. Zorg dat je je zaken goed voor elkaar hebt. Wil je meer weten over samenwonen of trouwen en de dingen waar je op moet letten? Maak dan een afspraak met een adviseur van Hypotheek Visie.