sluiten

Pensioen en je hypotheek

Sta je er wel eens bij stil hoe hoog je inkomen is als je met pensioen gaat? Kun je dan wonen en leven zoals je dat wilt? Het is niet eenvoudig om een goed inzicht te krijgen in je financiële situatie als je straks met pensioen gaat. Hoe hoog is je inkomen, waar bestaat dit uit en welke uitgaven heb je? Kortom, wat blijft er over om van te leven. Is dit vergelijkbaar met je inkomen nu? Hypotheek Visie helpt je graag om hier inzicht in te krijgen.

Je pensioen

Nu ontvang je iedere maand salaris. Als je met pensioen gaat, verandert dat. Je inkomen bestaat dan uit:

 • AOW. Dit is het pensioen dat je ontvangt van de overheid.

 • Werkgeverspensioen. Pensioen dat je hebt opgebouwd via je werkgever(s).

Wanneer je pensioen en AOW precies ingaan is onzeker. De AOW-leeftijd wordt de komende jaren verhoogd naar 67 jaar. Om de AOW en pensioen betaalbaar te houden moeten we langer doorwerken. Ook staan de pensioenuitkeringen onder druk door tegenvallende beleggingsresultaten bij de Pensioenfondsen.

Pensioenoverzicht

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl vind je meer informatie over je pensioen. Ook ontvang je ieder jaar een overzicht van je pensioen, een zogenaamd UPO (Uniform Pensioen Overzicht). Daarop vind je het pensioen waar je recht op hebt. Maar wat betekent dit concreet? Hoeveel is dit netto? En hoe zit het met pensioen dat bij een vorige werkgever is opgebouwd. Wil je weten hoe jouw situatie er uit ziet als je met pensioen gaat? De adviseur van Hypotheek Visie brengt het graag voor je in kaart. Hij kijkt niet alleen naar je inkomen, maar ook naar je uitgaven. Is je hypotheek afgelost? Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek? Alleen zo krijg je inzicht in het inkomen dat overblijft om van te leven.

Zelf regelen

Kom je tot de conclusie dat je inkomen vanaf je pensioendatum niet genoeg is om je hypotheeklasten te betalen? Of om die leuke dingen te gaan doen die je voor ogen hebt? Dan is het verstandig om op tijd actie te ondernemen. Zo kun je een aantal zaken regelen:

 • Extra sparen in je pensioenregeling. 
  Bij veel pensioenregelingen kun je zelf ook extra sparen. Zo verhoog je zelf je pensioen.

 • Afsluiten van een lijfrenteverzekering. 
  Je bouwt zo een kapitaal op. Dit kapitaal gebruik je vanaf je pensioendatum om je inkomen aan te vullen. Heb je een pensioengat en kun je dit aantonen? Dan is de inleg voor deze lijfrente fiscaal aftrekbaar.

 • Opbouwen van vermogen. 
  Je zet zelf iedere maand of ieder jaar een bedrag opzij. Dit kan op een spaarrekening of door te beleggen.

 • Aflossen van je hypotheek.
  Door je hypotheek al af te lossen zijn je maandlasten in de toekomst lager. Wanneer je dan met pensioen gaat, heb je geen of lagere hypotheeklasten.

Pensioeninkomen verbeteren?

Hoe je je pensioeninkomen kunt verbeteren is geheel afhankelijk van jouw wensen en mogelijkheden. Vraag de hypotheekadviseur van Hypotheek Visie om advies.

Maak een afspraak