sluiten

Verbouwen of verhuizen?

Jarenlang woon je met veel plezier in je huis. Maar je huis voldoen niet meer aan je wensen. Je wilt graag meer ruimte. Een extra slaapkamer of juist beneden wat extra leefruimte. Wat doe je dan? Ga je verhuizen naar een grotere woning of is verbouwen een optie? Wat de beste keuze is, is afhankelijk van je woonwensen en je mogelijkheden.

header-verbouwen-of-verhuizen

Verbouwen

Je huis staat in een fijne buurt. Je hebt goed contact met de buren. De winkels zijn op loopafstand en de afstand naar je werk is perfect. Het liefst wil je niet weg. Om je huis toch aan te laten sluiten bij je woonwensen kun je gaan verbouwen. Bijvoorbeeld een uitbouw, zodat je beneden extra ruimte creëert of een dakkapel op zolder zodat er een ruime extra slaapkamer ontstaat. Ga altijd eerst bij de gemeente waar je woont na of je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing.

Kosten verbouwen

Verbouwen kost geld. Je kunt de verbouwing op verschillende manieren financieren:

  • Spaargeld

  • Verhogen van je hypotheek.
    Heb je een hogere inschrijving op je hypotheek, dan kun je zonder tussenkomst van een notaris de hypotheek verhogen tot het maximaal ingeschreven bedrag.

  • Afsluiten tweede hypotheek.
    Al je een tweede hypotheek wilt afsluiten, moet je hiervoor wel naar de notaris. Hier zijn dus extra kosten aan verbonden. Uiteraard wordt er ook getoetst of het verhogen van je hypotheek mogelijk is op basis van je financiële situatie. Daarbij kijkt de geldverstrekker naar je inkomen en naar de waarde die je woning heeft na de verbouwing. Een taxateur kan op basis van je verbouwingsplannen vaststellen wat de waarde van je woning zal zijn na die verbouwing.

Overwaarde en verbouwen

Heb je overwaarde op je woning? Dan kun je wellicht met de overwaarde ook een verbouwing financieren. Hiervoor moet je de overwaarde wel vrij maken. Dit kan door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Een geldverstrekker gaat bovendien eerst na of je de hypotheek kunt betalen.  

Verhuizen

Zijn er geen mogelijkheden om je woning aan te passen naar je woonwensen, dan is verhuizen een optie. Misschien wil je niet alleen groter wonen, maar ook dichter bij je werk of bij meer voorzieningen. Zet eerst al je wensen op een rij en ga bij een hypotheekadviseur na wat je mogelijkheden zijn. Hoeveel hypotheek kun je krijgen en wat mag je nieuwe woning kosten? Als je dat duidelijk hebt, kan de zoektocht beginnen.

Verbouwen of verhuizen?

Wat verstandig is, is afhankelijk van je woonwensen en je mogelijkheden. Een goede hypotheekadviseur kan je laten zien wat je financiële mogelijkheden zijn om te verbouwen en welk budget je beschikbaar hebt voor een nieuwe woning. Dit kan de keuze misschien makkelijker maken.