sluiten
Home Woonsituaties
Verduurzamen woning

Huis verduurzamen 2024

Verduurzamen woning

Je huis verduurzamen is voor veel huishoudens goed voor de portemonnee. Je kunt maandelijks een leuk bedrag besparen als je een duurzaam ingerichte woning hebt. Veel maatregelen mogen meegefinancierd worden binnen de hypotheek, en er zijn vaak ook subsidiemogelijkheden. We sommen hieronder een aantal mogelijkheden op, en we delen een aantal tips om te starten met het verduurzamen van je huis.

Energiebesparende maatregelen

  Top drie energiebesparende maatregelen

  De meest voorkomende energiebesparende maatregelen voor je huis zijn Zonnepanelen, Isolatie (bijvoorbeeld dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie), en een Warmtepomp installeren. We leggen je hieronder kort uit wat deze maatregelen inhouden.

  Zonnepanelen plaatsen

  Het plaatsen van zonnepanelen op je dak is nog steeds een erg populaire maatregel. Daarbij zijn er momenteel erg veel subsidies en initiatieven, ook op gemeenteniveau, om zonnepanelen te financieren. Wij helpen je graag om deze subsidies inzichtelijk te maken voor je.

  Isolatie

  Je kunt je huis in 2024 gunstig isoleren met hulp van subsidie voor isolerende voorzieningen. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, of vloerisolatie. Gemiddeld genomen krijg je 15% van de kosten van je isolatie vergoed.

  Warmtepomp installeren

  Een warmtepomp kan meer dan alleen verwarmen. Een warmtepomp kan namelijk ook de warme binnenlucht naar buiten verplaatsen.

  Welke subsidies zijn er voor energiebesparende maatregelen?

  In 2024 zijn er veel verschillende manieren om subsidies te krijgen op de energiebesparende maatregelen in je huis. Daarnaast is er altijd mogelijkheid 6% extra hypotheek af te sluiten op je huis voor verduurzamingsmaatregelen.

  We sommen de meest voorkomende subsidies voor je op. Op gemeenteniveau kan dit verschillen, dus informeer altijd de mogelijkheden bij je hypotheekadviseur!

  Subsidie voor zonnepanelen

  Sinds 2023 hoef je op zonnepanelen geen BTW meer te betalen. Dit is officieel geen subsidie, maar wel een financieel voordeel. Dit scheelt je namelijk 21% van de totale kosten. Dit geldt overigens ook voor mensen die vóór 2024 hun panelen hebben laten plaatsen. Hiernaast geven veel gemeentes nog subsidies of andere voordelen.

  Momenteel werken wij samen met Edit B.V. om zonnepanelen te plaatsen. Lees hier meer over onze samenwerking

  Subsidie voor isolatie

  Voor het isoleren van je woning kun je een vast bedrag per vierkante meter ontvangen. Dit bedrag is voor vloerisolatie bijvoorbeeld €7 per vierkante meter met een minimale oppervlakte van 25 vierkante meter en een maximale oppervlakte van 130 vierkante meter. Als je twee of meer maatregelen laat uitvoeren verdubbelt dit bedrag.

  Subsidie voor warmtepomp

  Voor warmtepompen zijn er landelijk subsidies bepaald die het voor jou gemakkelijker maken om een warmtepomp aan te schaffen. Zo krijg je voor een hybride waterpomp tussen de €1.950 en de €3.000 subsidie. Voor een bodem-warmtepomp zelfs tussen de €3.750 en €5.100. Laat je daarom goed informeren voordat je gaat verduurzamen.

  Wat is het Warmtefonds?

  Het Warmtefonds is in het leven geroepen door de Rijksoverheid. Bij het Warmtefonds kun je op een laagdrempelige manier als huiseigenaar of VvE een lening aanvragen. De voorwaarden en rentes zijn vaak erg gunstig. Op deze manier kun je snel beginnen met besparen op een verantwoordelijke manier. Wil je meer weten? Maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs bij jou in de buurt.

  Hypotheek duurzaam verbouwen

  Je kunt energiebesparende voorzieningen meefinancieren in je hypotheek. Sinds 2018 kun je maximaal 100% van de waarde van de woning aan hypotheek krijgen. Als je je huis energiezuiniger wilt maken dan gelden er andere regels. Je kunt dan tot 106% van de waarde van de woning lenen. Je moet het bedrag boven de 100% dan wel besteden aan energiebesparende maatregelen. 

  Lees meer over het financieren van energiebesparende maatregelen >

  Voorbeeld energiebesparende maatregel

  Twijfel je nog over verduurzamen? Houden de kosten je tegen? Ondanks de kosten  ben je onder aan de streep meestal maandelijks veelal goedkoper uit dan in je huidige situatie. We laten het aan de hand van een voorbeeld zien.

  Voorbeeld verduurzamen en besparen
  Een gezin bestaande uit 4 personen heeft een tussenwoning uit 1978 met enkel glas van 100m2. Na advies kiezen ze voor glasisolatie en zonnepanelen wat samen 11.000 euro kost. Omdat ze dit niet met spaargeld willen betalen, besluiten ze samen met de adviseur  de hypotheek te verhogen. Dit levert de volgende besparing op.

  Besparing energiekosten per maand:200 euro
  Hypotheekverhoging kosten per maand: 75 euro
  Totale besparing per maand: 125 euro

  * Bron: Energiebespaarders. Besparing berekend met de gasprijs van juli 2022. Bij een hogere gasprijs bespaar je meer, bij een lagere minder. De werkelijke besparingen hangen af van het persoonlijke stookgedrag. Uitgaande van 4,1% rente, 15 jaar vast en aflossing in 15 jaar.

  Besparingsmogelijkheden

  Jouw mogelijkheden

  Meer weten over jouw mogelijkheden om je woning te verduurzamen? Een van onze adviseurs helpt je graag verder.

  Afspraak maken