sluiten
Home Actueel
Het tijdelijk verhuren van je koopwoning
Blog

Het tijdelijk verhuren van je koopwoning

Een aantal weken geleden vroeg een klant mijn collega naar de mogelijkheden voor het verhuren van zijn koopappartement. Jarenlang woonde hij met plezier in zijn eigen appartement. Zijn situatie verandert nu hij gaat samenwonen met zijn vriendin. Hij trekt bij haar in, in haar koopwoning. Dat betekent dat zijn appartement praktisch leeg komt te staan. Verhuren? Het kan!

Laatst gewijzigd

woensdag 4 december 2019

Je woning kortdurend verhuren

Een huis tijdelijk verhuren kan gunstig zijn als je bijvoorbeeld gaat samenwonen of als je naar het buitenland verhuist en van plan bent binnen 2 jaar terug te keren. De extra huur die je opstrijkt van de verhuurde woning kan jemogelijk inzetten om de kosten van de woning waar je wel woont te betalen.Of je kiest ervoor om dit bedrag te sparen. In deze gevallen gaat het om kortdurende woningverhuur tot 2 jaar. Hierbij is sprake van niet meer dan één huurcontract. En de huurprijs? Die mag je zelf bepalen zolang het bedrag boven de 710,68 blijft. Er is nog een optie: je woning verhuren op basis van de Leegstandswet. Dus, je te koop staande woning tijdelijk verhuren. Dit is echter op dit moment wat minder van toepassing, aangezien woningen redelijkerwijs snel worden verkocht.

Bij deze vormen van verhuur is er geen sprake van huurbescherming. Zodra

het contract afloopt, dient de huurder de woning te verlaten. Als verhuurder moet je de huurder wel 1 tot 3 maanden van tevoren mededelen dat de huurperiode afloopt.

Wat moet je regelen?

Je mag je koopwoning niet zomaar verhuren. Daar heb je toestemming van je geldverstrekker voor nodig. En het is handig om je verzekeringsmaatschappij te benaderen om te kijken wat er verandert in je verzekeringen als je gaat verhuren. Een vergunning heb je alleen nodig als je verhuurd op basis van de Leegstandswet.

Klinkt je woning verhuren jou ook goed in de oren? Een hypotheekadviseur zorgt ervoor dat je aan alle regels voldoet.

Keyana de Waalis Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren