sluiten
Home Actueel
Bijkomende kosten: met welke kosten krijg je te maken als je een huis koopt?
Blog

Bijkomende kosten: met welke kosten krijg je te maken als je een huis koopt?

De vraagprijs, onderhandelen, woningwaarde, notariskosten, overdrachtsbelasting. Als je een huis koopt komt er veel op je af. De termen, maar ook alle financiële zaken rondom de aankoop en overdracht vragen je volle aandacht. Als koper krijg je namelijk te maken met kosten buiten de koopsom om. Hypotheek Visie vertel je meer over de bijkomende kosten als je een huis koopt.

*Tekst gaat verder onder afbeelding

Laatst gewijzigd

vrijdag 3 maart 2023

bijkomende kosten huis kopen

    Kosten voor rekening van koper

    De bijkomende kosten voor een bestaande woning worden ook wel kosten koper genoemd. Simpel gezegd: de kosten die worden gemaakt voor de transactie zijn – naast de koopsom – voor rekening van de koper. Meestal bedraagt de kosten koper zo’n 4 tot 6% van de aankoopprijs van de woning. Omdat je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen voor een huis heb je altijd eigen geld nodig om de kosten koper te financieren. 

    Bijkomende kosten huis kopen

    De bijkomende kosten verdelen we in twee categorieën. Allereerst zijn er bijkomende kosten, die voor elke huizenkoper gelden:

    • Overdrachtsbelasting: de overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom. Als je jonger dan 35 jaar bent en je een huis koopt onder de €440.000 word je vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

    • Taxatiekosten: voor het bepalen van de woningwaarde is een taxatie vereist. De kosten voor het laten taxeren van de woning betaal jij als koper.

    • Hypotheekadvieskosten: een hypotheek afsluiten kan enkel met de tussenkomst van een adviseur. De kosten hiervan behoren tot de bijkomende kosten. 

    • Notariskosten: je betaalt een notaris om alle zaken te regelen rondom de overdracht. 

    Extra kosten bij de aankoop van een huis

    Omdat elke aankoop en elke koper anders is, spreken we in bepaalde situaties van een aantal extra kosten. Dit kunnen de volgende bijkomende kosten zijn:

    • NHG-aanvraag: als je een hypotheek met NHG afsluit betaal je eenmalig een percentage van 0,6% over het totale hypotheekbedrag. 

    • Bankgarantie: de verkoper heeft recht op een borg van 10% van de koopsom. Je kunt de bank vragen voor dit bedrag garant te staan. Hier rekent de bank 1% voor.

    • Makelaarskosten: niet elke koper kiest voor een aankoopmakelaar. Dat hoeft ook niet. Als je hier wel voor kiest, is dat voor eigen rekening.

    • Bouwkundige keuring: voordat je een woning koopt is het slim de woning bouwtechnisch te laten keuren. Hier betaal je voor. Dit maakt – middels een voorbehoud in het koopcontract - afzien van de aankoop mogelijk als het huis iets blijkt te mankeren.

    Deel van bijkomende kosten is aftrekbaar

    Alles bij elkaar opgeteld komen er dus best wat kosten kijken bij het kopen van een huis. Gelukkig zijn meerdere kostenposten aftrekbaar. Hoe dat zit? Een hypotheekadviseur neemt je mee in alle financiële zaken die komen kijken bij jouw aankoop. Maak een afspraak

    Deel deze pagina:

    Meer actueel

    Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
    Meer actueel