sluiten
Home Woonsituaties Ander huis kopen
Hypotheek meenemen bij verhuizen

Hypotheek meenemen bij verhuizen

Je wilt graag een ander huis. Als je een nieuwe woning hebt gevonden, moet je op zoek naar een financiering die past bij je nieuwe huis. Wist je dat je je huidige hypotheek misschien kunt meenemen? Dat kan wel eens voordelig zijn.

Hypotheek meenemen

  Verhuisregeling: je hypotheek meeverhuizen

  Een ander huis, dus een nieuwe hypotheek? Nee, dat hoeft niet. Bij veel geldverstrekkers kun je je hypotheek en de aantrekkelijke voorwaarden meeverhuizen naar je nieuwe huis. Dit wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd. Als je een lage rente of aantrekkelijke hypotheekvorm hebt, kan de verhuisregeling interessant zijn.

  Wanneer kan ik mijn hypotheek meenemen?

  Je kunt je lopende hypotheek niet zomaar meenemen. De hypotheek is namelijk gekoppeld aan je oude huis. De geldverstrekker ziet verhuizen als een nieuwe aanvraag. Dit betekent dat er opnieuw bekeken wordt of je het hypotheekbedrag op basis van je inkomen en de waarde van je nieuwe woning wel kunt lenen. Als je groen licht krijgt, mag je de gunstige voorwaarden van je huidige hypotheek meenemen naar je nieuwe woning.

  Heb je een hoger hypotheekbedrag nodig?

  Je verhuist niet voor niets. Je wilt een extra slaapkamer, grotere tuin of dichterbij het werk wonen. Daar zit meestal een prijskaartje aan. Er is een grote kans dat je nieuwe huis duurder is dan je oude woning. Kies je ervoor om je huidige hypotheek mee te nemen, dan heb je waarschijnlijk een extra hypotheekbedrag nodig om het huis te kopen. Deze extra hypotheek moet je met de verhuisregeling bijna altijd afsluiten bij je huidige geldverstrekker.

  hypotheek meenemen naar nieuw huis

  Vergelijken loont

  Koop je een duurder huis en heb je extra hypotheek nodig? Dan loont het om de verschillende mogelijkheden naast elkaar te zetten. Vergelijk het meeverhuizen en het verhogen van je hypotheek met het afsluiten van een nieuwe hypotheek. In welke situatie is je maandlasten het laagst? Door beide alternatieven naast elkaar te zetten, kun je een goede keuze maken.

  Voorbeeldberekening verhuisregeling

  We proberen je aan de hand van een voorbeeld te laten zien wat voordeliger kan zijn.

  • Huidige hypotheek van €200.000 met een rente van 3,0%

  • Voor de aankoop van je nieuwe woning heb je een hypotheek nodig van €300.000

  • Je moet €100.000 bijlenen

  • Je gaat voor het bij te lenen bedrag bij je huidige hypotheekverstrekker een rente van 3,5% betalen

  • De gemiddelde rente die je betaalt is dan 3,17% (€200.000 3,0% + €100.000 3.5%)

  Sluit je de volledige hypotheek bij een nieuwe geldverstrekker af? Dan betaal je voor de volledige hypotheek een rente van 3,25%. In dit geval is het meenemen van je hypotheek dus voordeliger.

  hypotheek meenemen naar nieuwe woning

  Houd ik met de verhuisregeling altijd dezelfde rente?

  De hoogte van de hypotheekrente is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen de waarde van de woning en het hypotheekbedrag dat je leent. Als je verhuist naar een nieuwe woning wordt deze verhouding opnieuw bepaald. Dit kan gevolgen hebben voor de nieuwe gemiddelde hypotheekrente.

  Zeker als je nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)  hebt, kan dit gevolgen hebben. Voor een hypotheek met NHG betaal je vaak de laagste rente. Koop je een huis met een koopsom boven €355.000? Dan vervalt de NHG en daarmee ook je voordeel van de (extra) lage rente.

  Voorbeeldberekening verhuisregeling met NHG

  We proberen je aan de hand van een voorbeeld uit te leggen wat dit betekent. Stel: bij het afsluiten van de hypotheek was de volgende rente van toepassing.

  1. Rente bij hypotheek met NHG 3,00%

  2. Rente bij hypotheek < 60% onder marktwaarde van de woning 3,20%

  3. Rente bij hypotheek < 80% onder marktwaarde van de woning 3,40%

  4. Rente bij hypotheek < 101% onder marktwaarde van de woning 3,60%


  Verhuis je naar een nieuwe woning die duurder is dan €355.000? Dan is NHG niet meer mogelijk. Je nieuwe rente wordt dan bepaald door de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning.

  Stel de waarde van je nieuwe woning is €300.000. Je hebt een hypotheek nodig van € 280.000. Dan is je hypotheek 93% van de marktwaarde van de woning. Je valt dan in de rente categorie van < 101% van de marktwaarde. De nieuwe rente die je gaat betalen als je je hypotheek meeneemt is dan 3,6%.

  Wil je een hypotheekadviseur spreken over jouw verhuiswensen?

  Hypotheekrenteaftrek

  De hypotheekrente die je betaalt over je hypotheek is aftrekbaar van de belasting. Dit noemen we hypotheekrenteaftrek. Deze aftrek levert jou belastingvoordeel op. Hierdoor zijn je netto maandlasten lager.

  De regels voor de hypotheekrenteaftrek zijn per 1 januari 2013 veranderd. Ga je verhuizen? Dan vraagt de hypotheekrenteaftrek wat extra aandacht.

  Is het slim om mijn hypotheek mee te verhuizen?

  Wil je een ander huis kopen en wil je weten of je je huidige hypotheek kunt meeverhuizen en of dit verstandig is? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk adviseur van Hypotheek Visie. Hij kan precies voor je nagaan wat in jouw situatie het voordeligste is.