Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Hypotheek Visie roept de AFM, NIBUD, geldverstrekkers en adviseurs op tot samenwerken. Consumenten moeten inzicht krijgen in het totaal aan betaalpauzes die zij hebben aangevraagd. Hypotheek Visie vreest dat anders de cumulatie van betaalpauzes die nu aan consumenten wordt verleend in de komende tijd tot mogelijke problemen leidt.
Hypotheek Visie
woensdag 1 april 2020
Iedereen denkt mee
“Wanneer een woning in brand staat, ga je blussen. Daar denk je niet over na. Je gaat helpen. Dat is wat er ook nu rondom het coronavirus gebeurt”, aldus Raj Singh, managing shareholder van Hypotheek Visie. “Ik vind het bewonderenswaardig te zien hoe veel organisaties met grote snelheid consumenten, die financieel getroffen worden door het coronavirus, helpen met betaalpauzes. Verzekeraars, pensioenfondsen, fiscus, banken, verhuurders, waterschappen en ook hypotheekverstrekkers. Allemaal hebben ze oog voor de noden van consumenten en zijn bereid tot het verlenen van betaalpauzes. Ik ondersteun dit beleid voor dit moment van harte, maar tegelijkertijd denk ik dat we als sector een verantwoordelijkheid hebben om verder te kijken”.
Cumulatie van schulden
Alle partijen stellen zich met betrekking tot ‘hun’ vordering flexibel op. Daarbij worden schulden niet kwijtgescholden, maar krijgt de klant ‘slechts’ recht op uitstel van betaling. Alleen al op het gebied van hypothecair krediet hebben op deze wijze in enkele dagen tijd meer dan 14.000 consumenten uitstel van betaling gekregen voor rente en aflossing van hun hypotheek. De verwachting is dat dit aantal in de komende weken fors zal oplopen.
Raj Singh: “Alle partijen die betalingsuitstel verlenen, doen dit voor hun eigen vordering. Niemand heeft inzicht in de vraag in welke mate de consument ook van andere partijen een betalingspauze heeft gekregen. Hierdoor bouwen veel consumenten met een enorme snelheid een hoge schuldpositie op. Het risico daarbij is, dat ook de consument geen totaaloverzicht heeft van deze oplopende
schuldpositie en niet weet hoe ze deze later op een passende wijze kunnen terugbetalen. Het is geen
rocket science
om te voorspellen dat deze situatie in de komende tijd juist bij deze vaak kwetsbare mensen, zoals zzp’ers tot problemen kan leiden”.
Samenwerken bij geven van inzicht
“Er ligt nu een verantwoordelijkheid bij partijen die betaalpauzes aanbieden om samen te werken en ervoor te zorgen dat deze consumenten in de toekomst niet jarenlang gebukt gaan onder schulden”, aldus Raj Singh. “We moeten er minstens gezamenlijk voor zorgen, dat de consument inzicht heeft in het totaalbedrag van de betalingen waarvoor een betaalpauze is verleend. Het NIBUD is bij uitstek een organisatie die over de kennis beschikt om hiervoor snel goede, digitale tools te ontwikkelen. Ook denk ik dat we moeten bekijken of er mogelijkheden zijn om de adviseur te informeren wanneer geldverstrekkers een betaalpauze toestaan. Ik snap best dat er dan allerlei privacy-hobbels genomen moeten worden, maar die zijn te overwinnen als we met elkaar de consument echt willen helpen”.
“Financieel adviseurs hebben de kennis en de drive om hun klanten te behoeden voor overkreditering. Nu vindt er via het toekennen van betaalpauzes door verschillende partijen, evident massaal overkreditering plaats. Door samen te werken kunnen we de effecten voor de consument ‘beheersbaar’ houden. Ik roep daarom alle betrokkenen op om op dit punt te komen tot een gezamenlijk beleid dat moet leiden tot inzicht en perspectief. Zodat consumenten die nu gebruik maken van betaalpauzes, weten hoe ze deze straks gecontroleerd kunnen inhalen.”
Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.